Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από το πετρέλαιο

0
16

Κερδοφόρες ήταν οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές, παρά το πρώτο σοκ που πήραν από την ανακοίνωση της ραγδαίας αύξησης των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, στη συνέχεια ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ, πως επίκειται συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, που θα ωθήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε κέρδη 0,42% μετά την χθεσινή του κατρακύλα σε ποσοστό 2,9%.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,25% στις 9.569 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,33% στις 4.220 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανέβηκε 0,48% στις 5.480 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,96%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,28%.

Η συνεδριάσεις ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς, καθώς τα κέρδη στο πετρέλιαο, ελήφθησαν ως φάρος από τους επενδυτές, και ώθησαν αρχικά σε κέρδη.

Στη συνέχεια ήρθε η ανακοίνωση από τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για καταβολή επιδόματος ανεργίας εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό-ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 6 εκατ. εν μέσω των ακραίων  μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι η οικονομία έχει περιέλθει σε ύφεση.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αυξήθηκαν στα 6,65 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι του αναθεωρημένου αριθμού των 3,3 εκατ. που  είχε καταγραφεί μία εβδομάδα πιο πριν.

Όμως το τουίτ του Αμερικανού προέδρου, που είπε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι κοντά σε συμφωνία που θα δει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου να μειώνεται κατά 10 εκατ. βαρέλια, εκτόξευσε τα συμβόλαια του πετρελαίου σε κέρδη ως και 30%, τον Dow Jones σε άλμα 500 μονάδων και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξανά στα "πράσινα".