Κροατία: Πτώση-ρεκόρ του δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI) τον Απρίλιο

0
15

Πτώση- ρεκόρ κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Κροατία τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι προσδοκίες για την οικονομία της Κροατίας «βυθίστηκαν» τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να συλλέγει δεδομένα, αντικατοπτρίζοντας την απαισιοδοξία των επιχειρηματιών ως συνέπεια της πανδημίας της Covid-19.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Κροατία μειώθηκε κατά 31 μονάδες τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 72,3 μονάδες. Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι τομείς των υπηρεσιών και της λιανικής, με τον δείκτη ESI να σημειώνει πτώση 49 και 47,8 μονάδες, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Μείωση κατά 27,8 και 28,9 μονάδες, αντίστοιχα, κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Η πιο ήπια μείωση 17,9 μονάδων καταγράφηκε στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση μειώθηκε, επίσης, κατά 29 μονάδες τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε σε 76,4 μονάδες.