Λαγκάρντ: Χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία η οικονομική συρρίκνωση της Ευρωζώνης

0
11

Την ανάγκη να υπάρξει κοινή και συντονισμένη δράση στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται τις τελευταίες εβδομάδες "με πρωτοφανή ρυθμό και ταχύτητα για περίοδο ειρήνης".

Ο αντίκτυπος της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού που έχουν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις είναι δραματικός στην αγορά εργασίας, προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμο να υπάρξει μια φιλόδοξη στάση στη δημοσιονομική πολιτική, τόνισε. "Κάνουμε έκκληση για ισχυρή και έγκαιρη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε τις πρόσφατες εργασίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ένα Ταμείο Ανάκαμψης".

«Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική συρρίκνωση χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία», τόνισε, ενώ προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες άσχημες μετρήσεις μετά την σημερινή ανακοίνωση της Eurostat ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,8% το α’ τρίμηνο.

Στο α' τρίμηνο αποτυπώνεται μόνο η αρχή της κρίσης, προειδοποίησε. Οι αναλυτές μας κάνουν λόγο για πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 5% και 12% φέτος για να ακολουθήσει ανάκαμψη και ομαλοποίηση των συνθηκών τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Ο βαθμός της ανάκαμψης, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την επιτυχία των μέτρων περιορισμού καθώς και από την επιτυχία των πολιτικών για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, εξήγησε η Λαγκάρντ.