Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

0
14

Με άνοδο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές διατηρούν στραμμένο το βλέμμα τους σε τρία επάλληλα επίπεδα, συγκεκριμένα στην κρίση του κορονοϊού, στην πορεία του αργού πετρελαίου, αλλά και στην τρέχουσα περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,01%, στις 333,48 μονάδες, παρά τα "σκαμπανεβάσματα" που προκάλεσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση – ρεκόρ για την οικονομία της Ευρωζώνης λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου σημείωσαν άνοδο της τάξης του 3%, μετά την σχετική σταθεροποίηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά" της Ευρωζώνης, σημείωσε άνοδο 0,62%, στις 2.852,46 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,95%, ο γαλλικός CAC "κέρδισε" 0,89%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,97%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 1,47%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 "πρόσθεσε" 0,40%.

Οι τελευταίες, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο "δείκτη" οικονομικής υγείας, αλλά και της κατάστασης της παγκόσμιας ζήτησης, παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, οι οποίοι αισιοδοξούν ότι η μείωση της παραγωγής από πλευράς των βασικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως θα ενταθεί.

Η κρίση του κορονοϊού επίσης παραμένει κρίσιμη για την επενδυτική ψυχολογία, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έχουν αγγίξει τα 2,6 εκατ., ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 183.000.

Για μια πρωτοφανή κατάρρευση της οικονομίας της Ευρωζώνης ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού κάνει λόγο, εξάλλου, η Markit στην έκθεση της για τους δείκτες PMI που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης γνώρισε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχόληση που έχει ποτέ καταγραφεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση της η Markit.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες κατρακύλησε στις 13,5 μονάδες τον Απρίλιο από 29,7 μονάδες τον Μάρτιο.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας που ξεκινά από τον Ιούλιο του 1998. Συγκριτικά, η χαμηλότερη μέτρηση που είχε καταγραφεί κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης ήταν στις 36,2 μονάδες το Φεβρουάριο του 2009.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε επίσης σε ιστορικό χαμηλό στις 11,7 μονάδες από 26,4 μονάδες τον Μάρτιο.

Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση διολίσθησε στις 18,4 μονάδες από 38,5 μονάδες τον Μάρτιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 33,6 μονάδες από 44,5 τον Μάρτιο.

«Το μέγεθος της κατάρρευσης των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ξεπερνά οτιδήποτε έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα σε πάνω από 20 χρόνια συγκέντρωσης στοιχείων», σχολιάζει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. «Το μοντέλο μας, το οποίο συγκρίνει τον δείκτη PMI με το ΑΕΠ, δείχνει ότι η έρευνα του Απριλίου δείχνει συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης με τριμηνιαίο ρυθμό της τάξης του 7,5%», πρόσθεσε.

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, η Credit Suisse σημείωσε "άλμα" 75% στα κέρδη α' τριμήνου της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, με τα καθαρά κέρδη να φθάνουν τα 1,31 δισ. ελβετικά φράγκα.

Η ελβετική τράπεζα έχει "δεσμεύσει" 568 εκατ. φράγκα για πιθανά "ανοίγματα" λόγω νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 2%.

Αντίθετα, η Renault ανακοίνωσε πτώση 19,2% στα έσοδα του τριμήνου, προσθέοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να ποσοτικοποιηθεί η επίπτωση της κρίσης του ιού στο σύνολο του 2020.

Η μετοχή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσε πάντως άνοδο 4%.

Η γαλλική Rexel και η βρετανική Taylor Wimpey and Vistry Group είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν άλμα 11%, ηγούμενες των κερδών στο πλαίσιο του Stoxx 600, ενώ η Micro Focus σημείωσε πτώση άνω του 5%.