Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

0
19

Με μικρές απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης υφίσταντο πιέσεις στον απόηχο της αδυναμίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν οδήγησαν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο να ανακοινώνει σήμερα το πρωί ότι η συνάντηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη», αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι «στόχος μου παραμένει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας της Ε.Ε. έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού, για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες, καθώς και δέσμευση σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης».
 
Η αποτυχία των ΥΠΟΙΚ να καταλήξουν σε μία άμεση απάντηση για τη στήριξη των κοινωνιών και των οικονομιών τους εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα οδηγώντας σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,16% στις 326,08 μονάδες, με τον κλάδο του πετρελαίου και αερίου να σημειώνει πτώση 1,4% και να οδηγεί τις απώλειες. Αντίθετα, με κέρδη 3% έκλεισε ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής.

Ο Euro Stoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά” της Ευρώπης, τερμάτισε 0,22% χαμηλότερα, στις 2.851,27.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,23% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 10.332,89, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,44%, στις 5.622,03 μονάδες. Αντίθετα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κατάφερε να αντιστρέψει τις ενδοσυνεδριακές απώλειές του και να κλείσει τελικά με οριακά κέρδη 0,10% στις 4.442,75 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκε και τα χρηματιστήρια στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB να τερματίζει 0,18% χαμηλότερα και τον ισπανικό IBEX 35 να σημειώνει πτώση 0,72%.

Η αδυναμία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εν τω μεταξύ, εντείνει τους φόβους που δημιουργούν οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης που θα προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Κομισιόν ενημέρωσε το χθεσινό Eurogroup ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% αυτό το έτος.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της το γαλλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6% το πρώτο τρίμηνο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Παράλληλα, πέντε κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα κάνουν λόγο για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 4,2% αυτό το έτος, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο περιμένουν βουτιά της οικονομίας κατά 9,8%.

Αυτό είναι το χειρότερο μέγεθος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας που ξεκινά την δεκαετία του 1970 και υπερδιπλάσιο της πτώσης που είχε σημειωθεί κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009. Για το επόμενο έτος προβλέπουν ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό 5,8%.