Ο αντικαγκελάριος Ό. Σολτς υπερασπίζεται την απόφαση να ανοίξουν και τα εμπορικά κέντρα

0
18

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε σε συνέντευξή του την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων να ανοίξουν τα καταστήματα με εμβαδόν έως 800 τ.μ.

«Η Γερμανία θα πρέπει σταδιακά να βρει τον δρόμο της προς μια νέα κανονικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά. Ο κανονισμός για τη λειτουργία καταστημάτων με εμβαδόν έως 800 τετραγωνικά μέτρα υπερβαίνει κατά πολύ τη λύση, για παράδειγμα, της Αυστρίας.

Τώρα θα πρέπει να δούμε αν αυτό λειτουργεί», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild».

Ο αντικαγκελάριος πρόσθεσε επίσης ότι οι «θα πρέπει βέβαια κάποια στιγμή να μπορούν να γίνονται λειτουργίες στις εκκλησίες. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε την αίσθηση του μέτρου. Δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική έκθεση σε κίνδυνο, ώστε να μην αυξηθούν τα ποσοστά μόλυνσης ξανά.

Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θα είναι ταμπού για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του κινδύνου της μετάδοσης του ιού. Οι πολιτικοί θα επεξεργάζονται σταδιακά τι μπορεί να λειτουργεί και τι όχι», όπως είπε.

Η Γερμανική Εμπορική Ένωση (HDE) άσκησε κριτική στην παραπάνω απόφαση ομοσπονδίας και κρατιδίων με το επιχείρημα ότι τα μεγέθη της εταιρείας ή το εμβαδόν των χώρων πωλήσεων δεν είναι τα σωστά κριτήρια για τη λειτουργία τους. «Οι εγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές οδηγούν σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Οι κανόνες απόστασης και υγιεινής θα μπορούσαν να τηρηθούν τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα καταστήματα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της HDE ,Στέφαν Γκέντ.

Πηγή: de.reuters, Bild