Ο γερμανικός Τύπος για τις αποφάσεις του Eurogroup

0
20

Ο γερμανικός Τύπος αναφέθηκε το Σάββατο αναλυτικά στην απόφαση του Eurogroup της Πέμπτης, καθώς την Παρασκευή δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής για το Καθολικό Πάσχα.

Η Tagesspiegel του Βερολίνου επιγράφει το σχετικό της άρθρο «Η Ε.Ε. είναι ενωμένη – με περιορισμένη ευθύνη» και υποστηρίζει: «Το πακέτο βοήθειας  συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σαφώς και είναι σε θέση να κινείται με ταχείς ρυθμούς. Έναν αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζει εν προκειμένω το Ταμείο για την αντιμετώπιση κρίσεων ΕΜΣ, το οποίο επενέβη με δάνεια κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ. Ωστόσο, η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας συνεπάγεται κινδύνους: αν η Ιταλία, η οποία είναι ήδη υπερχρεωμένη, λάβει προσεχώς και άλλα δάνεια από το ταμείο διάσωσης, η δημοσιονομικά δύσκολη κατάσταση της χώρας θα μπορούσε να επιδεινωθεί».

Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου, ο όγκος της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ χαμηλός: «Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής προγραμματίσει σχεδόν 1.200 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις και δάνεια για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης. Για όλη την Ευρώπη με τα 460 εκατομμύρια κατοίκους της, προγραμματίζονται 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κύριο βάρος βαρύνει σαφώς τα ίδια τα κράτη. Από αυτό προκύπτει το πραγματικό πρόβλημα μπροστά στο οποίο οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. κλείνουν τα μάτια τους. Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να δανειστούν τεράστια ποσά. Και έτσι θα αποκλίνουν (οικονομικά) περαιτέρω μεταξύ τους».

Η Sttutgarter Zeitung γράφει: «Κάθε κράτος μέλος πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με την οικονομική του ισχύ. Οι χώρες που πλήττονται λιγότερο θα πληρώνουν για τους γείτονές τους που πλήττονται σκληρά. Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει τώρα η κατάσταση, η Γερμανία δεν θα χρησιμοποιήσει κανένα από τα (υφιστάμενα) εργαλεία, ούτε το πρόγραμμα δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις, ούτε το επίδομα εργασίας μικρής διάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε θα καταφύγει στην ομπρέλα προστασίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η Γερμανία όμως θα πρέπει να δώσει πολλά δισεκατομμύρια ως εγγύηση, ώστε να στηρίξει τα δίκτυα προστασίας. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη», τονίζει.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι της γνώμης ότι «Ειπώθηκαν αρκετά για τον παραλογισμό των κορονο-ομολόγων. Το κεντρικό επιχείρημα είναι ότι ορισμένα κράτη θα πρέπει να είναι συνυπεύθυνα για τις δαπάνες των άλλων. Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες το απαγορεύουν αυτό δεν οφείλεται σε ξεπερασμένα δόγματα, αλλά αντικατοπτρίζει την πολιτική πραγματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που θα αποφάσισαν να κάνουν οι χώρες της Ε.Ε. μόνες τους και μαζί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν αδιανόητο πριν από λίγες εβδομάδες. Λόγω της πανδημίας, επικρατεί οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από την εν τοις πράγμασι απεριόριστη δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων έως την σχεδόν άνευ όρων χορήγηση δανείων από το Ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων ΕΜΣ».

"Με το πακέτο διάσωσης λόγω κορονοϊού, οι υπουργοί Οικονομικών βρήκαν μια καλή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης", υποστηρίζει η Reutlinger General-Anzeiger του Ρόιτλινγκεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης. «Τα δισεκατομμύρια δίνονται για να ανακουφίσουν από τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού και όχι για παλαιές υποχρεώσεις. Αυτό ενοχλεί τους πολιτικούς στην Ιταλία. Αλλά θέλει τα χρήματα των άλλων, πρέπει επίσης να αποδέχεται και τον έλεγχο των άλλων. Αυτός ο σημαντικός μηχανισμός θα υπονομευόταν με τα κορονο-ομόλογα».

Η Rheinpfalz του Λούντβιχσχάφεν (στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο) χαρακτηρίζει τη διαφωνία των υπουργών Οικονομικών σχετικά με τα λεγόμενα "κορονο-ομόλογα" ως «κραυγαλέα και άσκοπη»: «Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον στην κρίση του κορονοϊού ήταν και είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητο. Ομοίως και ότι η βοήθεια θα πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα. Για το λόγο αυτό και μόνο είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε γιατί, εν μέσω της κρίσης, κάποιες χώρες της ευρωζώνης ξεκίνησαν τον καβγά για κοινά ομόλογα με αλληλέγγυα ευθύνη. Αυτό που οι 'κοκορομαχούντες στο τούνελ τους' προφανώς δεν καταλαβαίνουν είναι ότι τέτοιες άσκοπες αντιπαραθέσεις δεν τους φέρνουν πολιτικά οφέλη. Είναι προς όφελος των  λαϊκιστών που θέλουν oύτως ή άλλως να καταστρέψουν το ενοποιητικό εγχείρημα της Ευρώπης», τονίζει.