Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξάνονται-Οι επενδυτές προεξοφλούν «γενναία μέτρα» στο Eurogroup

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων αυξάνονται σήμερα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα για να συζητήσουν μία κοινή απάντησή τους που θα βοηθήσει τις χώρες-μέλη να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού.

Η ζήτηση για τα γερμανικά μακροπρόθεσμα ομόλογα (bunds), που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς επιβραδύνθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων από την COVID-19 σε αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το Eurogroup θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα και οι αναλυτές αναμένουν κοινή δράση για τη στήριξη των οικονομιών των χωρών – μελών, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει ακόμη και τα λεγόμενα κορονο-ομόλογα.

«Οι επενδυτές διακρίνουν μία αυξανόμενη δημόσια στήριξη για τα κορονο-ομόλογα σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών που φαίνεται να τα στηρίζουν είναι και η Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Γερμανία είναι παραδοσιακά αντίθετη στην ιδέα έκδοσης κοινού χρέους, όντας απρόθυμη ουσιαστικά να στηρίξει το χρέος φτωχότερων χωρών της Νότιας Ευρώπης με χαμηλότερο αξιόχρεο. Βασικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχουν πεισθεί ακόμη (για την ανάγκη έκδοσης κορονο-ομολόγων), σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, η ιδέα έχει αποκτήσει δυναμική υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 28.000 θανάτους μόνο στην Ιταλία και την Ισπανία.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 7-10 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες, με αυτή του 30ετούς τίτλους να σημειώνει άνοδο 10 μονάδων βάσης στο 0,06%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Μαρτίου.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ήταν σταθερές σήμερα με αυτή του 10ετούς τίτλου αναφοράς να υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,52%