Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στρέφονται πλέον στους σταθερούς ενοικιαστές

0
16

Σημαντική αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση τις τις τελευταίες 30 ημέρες καταγράφεται, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου Spitogatos. Πρόκειται για τάση- έχει περιγραφεί εκτενώς από το Capital.gr- η οποία εντοπίζεται κατά βάση στα αστικά κέντρα. Μεγάλος αριθμός των διαμερισμάτων που μισθώνονται είναι ανακαινισμένα και επιπλωμένα, καθώς προορίζονταν να διατεθούν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020.

Σε κάποιες περιοχές της Αττικής η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε Πετράλωνα  (44,40%), Νέο Κόσμο, (43,60%),  το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,80%) και τον Πειραιά (27,20%).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6% και ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%,  το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%.

Μια πιο αναλυτική ματιά στα δεδομένα, αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που "βγήκαν" στην αγορά προς ενοικίαση αυτές τις 30 ημέρες, είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα.

Επομένως, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ανακαινισμένων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τα Πετράλωνα και εδώ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 61,50% και ακολουθεί το Ιστορικό Κέντρο με 37%, η περιοχή του Νέου Κόσμου με 29,20% και το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός με περίπου 21%.

Το γεγονός αυτό συνδέεται και με τη διαφαινόμενη στροφή στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στον τουρισμό.