Πετρέλαιο: Σε «ελεύθερη πτώση» και το brent, σε χαμηλά 21 ετών

0
17

Σε χαμηλά 21 ετών, συγκεκριμένα στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 1999, κατρακυλά το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιουνίου, ακολουθώντας τη γενική κατάρρευση της οποίας "ηγείται" στις διεθνείς αγορές το αμερικανικό αργό, που βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία σε αρνητικό έδαφος στις αρχές της εβδομάδας.

Το συμβόλαιο αργού τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου υποχωρoύσε κατά 15% την Τετάρτη, στα 16,35 δολάρια το βαρέλι, στις 8.30 π.μ. ώρα Ελλάδος, μετά και τη βουτιά 24% την οποία σημείωσε την Τρίτη.

Λίγο νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 15,98 δολάρια, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή του από τον Ιούνιο του 1999.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου χάνει 5,2%, στα 10,97 δολ. το βαρέλι, έχοντας φτάσει την Τρίτη να υποχωρεί έως και τα 6,50 δολάρια, με τη διαπραγμάτευσή του να διακόπτεται συνολικά τρεις φορές, προκειμένου να ελεγχθεί στοιχειωδώς η εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητα της τιμής του.

Με την παγκόσμια ζήτηση για "μαύρο χρυσό" να καταρρέει εν μέσω εκτεταμένων lockdown σε όλο τον πλανήτη, η ανησυχία ότι το αδιάθετο πετρέλαιο θα πλημμυρίσει τις πεπερασμένες δεξαμενές αποθήκευσης ανά τον κόσμο μοιάζει να προκαλεί φρενίτιδα.

Οι υπουργοί Ενέργειας και Πετρελαίου των χωρών – μελών του ευρύτερου καρτέλ OPEC+ είχαν την Τρίτη άτυπη τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ωστόσο με βάση την ανακοίνωση που ακολούθησε φάνηκε ότι δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένα μέτρα.

Η συμμαχία 20 πετρελαιοπαραγωγών χωρών συμφώνησε σε περικοπή της παγκόσμιας παραγωγής των μελών της κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ωστόσο η μείωση αυτή εκκινείται από την 1η Μαΐου. Ακόμη και τότε όμως, θεωρείται εξαιρετικά ανεπαρκής για να αντιρροπήσει τη μείωση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία εκτιμάται έως και τα 30 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Η Royal Vopak, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης αργού, δηλώνει ότι έχει πουλήσει σχεδόν το σύνολο των αποθηκευτικών της χώρων, ενώ η Clarksons Platou σημειώνει ότι η αποθήκευση σε πλωτά μέσα επιταχύνεται "με πρωτοφανείς ρυθμούς", όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

"Ολόκληρη η ενεργειακή αγορά βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς η κατάρρευση η οποία φάνηκε αρχικά να αφορά το συμβόλαιο WTI παράδοσης Μαΐου φαίνεται να διασπείρεται ευρύτερα", σημειώνει ο  Howie Lee,  οικονομικός αναλυτής στην Oversea-Chinese Banking Corp., στη Σιγκαπούρη.

Η κατάρρευση της τιμής του Dated Brent, σημείου αναφοράς για τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής, στα 13,24 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999, σύμφωνα με την S&P Global Platts, σημαίνει ότι οι βασικές ροές ευρωπαϊκού και αφρικανικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Urals και Bonny Light, θα πωλούνται πλέον κάτω των 10 δολαρίων το βαρέλι, καθώς παραδοσιακά πωλούνται σε χαμηλότερη του Dated Brent τιμή.

"Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το έσχατο σημείο στο οποίο θα φτάσουμε", τονίζει ο Vandana Hari, ιδρυτής της Vanda Insights της Σιγκαπούρης.

Η βύθιση του αμερικανικού αργού για πρώτη φορά στην ιστορία σε αρνητικά επίπεδα δεν δημιούργησε μόνον συνθήκες πανικού στην αγορά, αλλά "διέλυσε" τα μοντέλα υπολογισμού ρίσκου που χρησιμοποιούν συνήθως οι traders.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι δεξαμενόπλοια τα οποία μεταφέρουν ποσότητες αργού που μπορούν να ικανοποιήσουν το 20% της ημερήσιας κατανάλωσης του πλανήτη κινούνται, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μην ξέροντας τελικώς πού θα κατευθυνθούν και τι θα κάνουν με το φορτίο τους.