Πτώση άνω του 2% στη Wall Street

0
21

Βουτιά άνω του 2% σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων τα οποία διαμορφώνουν μια πρωτοφανή και δραματική εικόνα για τα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve έδειξαν ότι οι ΗΠΑ γνώρισαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής από το 1946 καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα κατέρρευσε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 5,4% τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Fed. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street έκαναν λόγο  για μικρότερη πτώση 3,5%.

Η μεταποιητική παραγωγή – το μεγαλύτερο στοιχείο της βιομηχανικής παραγωγής – σημείωσε βουτιά 6,3% από τον προηγούμενο μήνα, μετά από μικρή πτώση 0,1% το Φεβρουάριο.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία καθώς οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να παραμείνουν στις κατοικίες τους και τα περισσότερα καταστήματα κατέβασαν ρολά.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8,7% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί με βάση τα στοιχεία που ξεκινούν από το 1992.  Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση των πωλήσεων κατά 8% τον Μάρτιο.  

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 567,47 μονάδες ή 2,41% στις 23.374,71 μονάδες. Ο  ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 72,54 μονάδες ή 2,56% στις 2.772,22 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακυλά κατά 198,59 μονάδες ή 2,33% στις 8.317,89 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones μόνο τρεις κινούνται με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η UnitedHealth Group με άλμα 3,60% στα 280,25 δολ. και ακολουθούν Procter & Gamble στα 123,09 δολ. με άνοδο 1,76% και Walmart στα 129,39 δολ. με κέρδη 0,30%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Dow (-6,96%),  η American Express (-6,15%) και η Visa (-4,99%).

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, η τελευταία έρευνα της Federal Reserve Bank of New York έδειξε δραματική πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις γενικές επιχειρηματικές συνθήκες κατρακύλησε 57 μονάδες στο -78,2 τον Απρίλιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο -32,5 σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της έρευνας και το χαμηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, το τελευταίο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων δείχνει ξεκάθαρα τους κλυδωνισμούς που γνωρίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεων από την κρίση του κορονοϊού.

Και οι τρεις τραπεζικοί κολοσσοί – Goldman Sachs, Citigroup και Bank of America – που ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα τους, εμφάνισαν πτώση κερδών το πρώτο τρίμηνο καθώς αναγκάστηκαν να βάλουν στην άκρη δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν το κύμα των πτωχεύσεων και κόκκινων δανείων που θα φέρει τους επόμενους μήνες η ύφεση.