Πτώση 67% για τα καθαρά κέρδη της BP στο α’ τρίμηνο

0
12

Τεράστια πτώση σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ενεργειακού κολοσσού BP στο α' τρίμηνο του έτους, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν τη «βουτιά» τους εν μέσω κατάρρευσης της ζήτησης λόγω πανδημίας του κορωνοϊού και οριακής πληρότητας των δεξαμενών αποθήκευσης αργού ανά τον πλανήτη.

Η εταιρεία του ενεργειακού κλάδου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε υποκείμενα κέρδη κόστους αντικατάστασης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιστοιχούν στα καθαρά της κέρδη, της τάξης των 800 εκατ. δολαρίων στο α' τρίμηνο. Την αντίστοιχη περίοδο του 2019 το μέγεθος κινούνταν στα 2,4 δισ. δολ., γεγονός που σημαίνει πτώση της τάξης του 67%.

Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξης των 987 εκατ. ευρώ.

Για καλό τρίμηνο μέσα σε ένα «κτηνώδες περιβάλλον» έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Τα αποτελέσματα της BP ανακοινώθηκαν σε ένα πλαίσιο ιστορικής κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου.  Το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού αργού τύπου WTI, το οποίο έληξε την περασμένη Τρίτη, κατρακύλησε σε αρνητικές τιμές πρωτοφανείς ιστορικά στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ στις αρχές του έτους κινούνταν περί τα 60 δολ. το βαρέλι.

Σήμερα το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουνίου κινείται στα 11,04 δολ. το βαρέλι, υποχωρώντας άνω του 13%,  ενώ το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιουλίου στα 19,16 δολ. το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 4%.

Η μετοχή της BP από τις αρχές του έτους έχει απωλέσει το 35% της αξίας της.