Ρωσία: Η κυβέρνηση αγόρασε το 50% της Sberbank έναντι $29 δισ.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της Sberbank Rossia έναντι 2,14 τρισ. ρουβλίων ($29,0 δισ.) από την κεντρική τράπεζα της χώρας, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κεφάλαια από το κρατικό επενδυτικό ταμείο – το οποίο χρηματοδοτείται από τα έσοδα που έχει η χώρα από το πετρέλαιο – για να αγοράσει το μερίδιο του 50% από την κεντρική τράπεζα. Η μεταβίβαση μιας επιπλέον μετοχής θα ολοκληρωθεί έως τις 6 Μαΐου.

Η αγορά έγινε στα 189,44 ρούβλια ανά μετοχή που αποτελεί τη μέση σταθμισμένη αξία για τις 30 τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Οι μετοχές της Sberbank έχουν πληγεί, όπως και η ευρύτερη ρωσική αγορά, από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Το Φεβρουάριο, οι μετοχές της Sberbank διαπραγματεύονταν κοντά στα 250 ρούβλια.

Η αγορά είχε προαναγγελθεί σαν μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σύγκρουσης συμφερόντων στην κεντρική τράπεζα της χώρας ως μέτοχος και επιβλέπουσα αρχή ταυτόχρονα. Ωστόσο, παλαιότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για δύο φάσεις στη συναλλαγή, μία τον Απρίλιο του 2020 και άλλη μία στα μέσα του 2021.

"Μέσω του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου ολόκληρο το έθνος της Ρωσίας γίνεται μέτοχος της Sberbank", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, Herman Gref.