Πτώση καταγράφουν σήμερα οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές καθώς περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν στοιχεία για το πλήγμα που δέχονται από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνουν τη χθεσινή τους άνοδο εν μέσω ελπίδων για μείωση στην παγκόσμια παραγωγή.
Με τα μέτρα αποκλεισμού λόγω του κορονοϊού να αυξάνουν τις πιθανότητες μιας παρατεταμένης παγκόσμιας ύφεσης, οι επενδυτές συνέχιζαν να αναζητούν την ασφάλεια του αμερικανικού δολαρίου και των κρατικών ομολόγων, οδηγώντας τις αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η πανδημία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020, η μεγαλύτερη πτώση από το 1946, προβλέποντας τεράστια συρρίκνωση 38% για το δεύτερο τρίμηνο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7% ενδοσυνεδριακά στο Λονδίνο, οδηγώντας τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI, All Country World Index, σε απώλειες 0,4%.
Μια σειρά από επιχειρήσεις αποτύπωσαν με τις ανακοινώσεις τους το πλήγμα που δέχονται από την πανδημία του κορονοϊού, προμηνύοντας μεγάλη μείωση της κερδοφορίας ενόψει των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.
Ο δείκτης της MSCI για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,6% ενώ ο ιαπωνικός Nikkei απώλεσε τα αρχικά του κέρδη, κλείνοντας στα ίδια επίπεδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street σημείωσαν νωρίτερα πτώση κατά 1%.
«Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση τώρα επιβεβαιώνονται από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία», δήλωσε ο Χαν Ταν, αναλυτής αγοράς στην FXTM.
Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε νωρίτερα άνοδο 8,95% στα 32,62 δολάρια, επεκτείνοντας τη χθεσινή άνοδο ρεκόρ του 24,7%, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 4,66% στα 26,42 δολάρια.
Οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 0,597%, κοντά στο χαμηλό τριών εβδομάδων του 0,563% που κατέγραψε χθες.
Παράλληλα, πληθαίνουν στις ΗΠΑ τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη ζημιά από την παρατεταμένη παραμονή των εργαζομένων στο σπίτι λόγω του κορονοϊού, με 6,6 εκατ. εργαζομένους –αριθμός ρεκόρ- να καταθέτουν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Οι προβλέψεις που δημοσίευσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου αναφέρουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 7% το δεύτερο τρίμηνο.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε ενισχυμένο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Ο δείκτης δολαρίου έχει ενισχυθεί κατά 2,47% αυτή την εβδομάδα. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,6% στο 1,0792 δολάριο και οδεύει προς την πέμπτη συνεχή ημέρα απωλειών και το χαμηλότερο επίπεδο του από τις 25 Μαρτίου.