Σοβαρή ύφεση για το 2020 αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των σκανδιναβικών χωρών

0
15

Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία κινδυνεύουν να βιώσουν μια σοβαρή οικονομική ύφεση αυτό τον χρόνο καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Reuters στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αρχικά αναμενόταν μια ήπια επιβράδυνση της οικονομίας για το 2020, αλλά πλέον οι σκανδιναβικές χώρες κινδυνεύουν να δουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας τους μέσα σε μια μόνο χρονιά, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 και πιθανόν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από οκτώ δεκαετίες.

Δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου της περιοχής βασίζεται στο εμπόριο, μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία κατασκευής φορτηγών και βαρέων οχημάτων AB Volvo, ο κολοσσός της ναυτιλίας Maersk και η πετρελαϊκή εταιρεία Equinor προειδοποίησαν όλες για έναν επικείμενο σοβαρό αντίκτυπο στις εργασίες τους εξαιτίας της πανδημίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έλαβαν υποχρεωτική άδεια ή απολύθηκαν καθώς εργοστάσια, καταστήματα, εστιατόρια, αθλητικά κέντρα και χώροι διασκέδασης είτε έκλεισαν ή είδαν την πελατεία τους να μειώνεται σημαντικά.

Το ΑΕΠ της Σουηδίας και της Δανίας αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 4,2% και 3,3% αντίστοιχα, σύμφωνα με προβλέψεις–το χαμηλότερο των τελευταίων 11 ετών.

Η οικονομία της Νορβηγίας εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3,6%, η μεγαλύτερη μείωση που αναμένεται να καταγραφεί μετά την περίοδο του 1940.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, η οποία μείωσε τα επιτόκια δύο φορές τον περασμένο μήνα, και η σουηδική Riksbank, η οποία έχει ενισχύσει την οικονομική ρευστότητα, κινδυνεύουν αμφότερες να επιβάλουν σύντομα αρνητικά επιτόκια, όπως προέβλεψε πρόσφατα η Capital Economics.

Η δημοσκόπηση προβλέπει μια γρήγορη ανάκαμψη το 2021, ωστόσο, με ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ, το οποίο θα είναι σχεδόν όμοιο με τις απώλειες του τρέχοντος έτους καθώς αίρονται οι περιορισμοί και αρχίζουν να εμφανίζονται οι επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης.

Η Σουηδία αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 3,7% τον επόμενο χρόνο, η Νορβηγία 3,4% και η Δανία 3,8%, παρότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο βραδύς ρυθμός ανάπτυξης του τομέα εργασίας πιθανόν να αυξήσει το ποσοστό ανεργίας.

Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες παρεκκλίσεις στις απόψεις των οικονομολόγων: κάποιοι προβλέπουν μόνο μια μικρή ύφεση για το τρέχον έτος, ενώ άλλοι αναμένουν διψήφια μείωση της οικονομικής παραγωγής.

Για τη Σουηδία, για παράδειγμα, οι προβλέψεις για το 2020 ποικίλλουν: από μια μείωση μόλις 0,7% έως μια βουτιά ύψους 12% ακολουθούμενη το 2021 από άνοδο 1,2% έως και εκτόξευση στο 12%.

Πάντως, οι προβλέψεις των οικονομολόγων στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ήταν κατά μέσον όρο λιγότερο αυστηρές σε σχέση με εκείνες του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, που έκαναν λόγο για συρρίκνωση των οικονομιών της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Δανίας κατά 6,3% ως 6,8% μέσα στο 2020.