Σταϊκούρας: Κρίσιμη η σημερινή έκβαση του Eurogroup για την Ελλάδα που χάνει 2,5% του ΑΕΠ κάθε μήνα

0
17

Σε πολύ βαθιά ύφεση βυθίζεται η Ελλάδα φέτος προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδεχόμενος την απώλεια – και στην Ελλάδα –  ίση με το 2,5% του ΑΕΠ για κάθε μήνα "λουκέτου".

Παράλληλα, προέβη και  στην παραδοχή πως δεν επαρκούν οι παρεμβάσεις τριών αξόνων αξίας περίπου 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βγει από την κρίση η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνοντας το Σώμα της Βουλής ζήτησε  να ριχθούν στη μάχη και άλλα εργαλεία.

Eπίσης, έκανε σαφές ότι παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών όχι μόνο για τον 4ο πυρήνα – ενός νέου ταμείου διάσωσης – αλλά και για το θέμα του δανείου του ESM και των πιέσεων που ασκούνται ούτως ώστε να περιέχει ρήτρες.

Επανέλαβε την ελληνική θέση για την "έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου", αλλά και για  την αξιοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ καθώς και για  την ενίσχυση του προσεχούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Στην ίδια  ενημέρωση και όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει του Eurogroup που θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα (στις 18.00 ώρα Ελλάδος), ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διμερείς διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

«Οι λύσεις είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών, πάντα υπάρχουν συμβιβασμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε.  Θέλουμε σήμερα να είναι γενναίοι αυτοί οι συμβιβασμοί και να οδηγηθούμε σε γενναίες λύσεις" ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών για τη σημερινή Σύνοδο.

Οι κρίσιμες διμερείς επαφές

Αναλυτικά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με τις εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. αναφέρθηκε σε επικοινωνίες και επαφές που πραγματοποιούνται ενόψει της σημερινής νέας συνόδου του Eurogroup.

«Καμία χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη  ώστε να αντεπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία», ανέφερε. Επανέλαβε τις παρεμβάσεις που έγιναν ούτως ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και περιέγραψε τη διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

Μίλησε και για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διευρύνουν τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση τους και για την ενίσχυση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, αλλά και για την εμπορευσιμότητα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Αναφέρθηκε σε μία λογική αλληλεγγύης που απαιτεί να ριχτούν στη μάχη και άλλα εργαλεία, λέγοντας ότι αυτή είναι η θέση της Ελλάδας που θα επαναλάβει σήμερα στο Eurogroup.

Αναλύοντας τα 3 μέτρα των 540 δισ. ευρώ περίπου είπε πως η πρωτοβουλία της ΕΤΕπ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί. Σε ώριμο επίπεδο, είπε, είναι και το δάνειο της Κομισιόν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αντιθέτως, αναφορικά με τα 210 δισ. ευρώ του ESM μέσα από την "αξιοποίηση των προληπτικών πιστοληπτικών γραμμών" ανέφερε ότι "δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία" και μίλησε για "ευελιξία και προϋποθέσεις που πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σημερινής συγκυρίας".