Στο -1% ο Dow Jones, μετά τη νέα εκτίναξη της ανεργίας στις ΗΠΑ

0
15

Πτωτικά κινούνται δύο εκ των τριών βασικών δεικτών της Wall Street την Πέμπτη, καθώς η νέα εκτίναξη της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά άνω των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι αιτήθηκαν για πρώτη φορά επίδομα, "παλεύει" με τα μικρά θετικά δείγματα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί 265,13 μονάδες ή κατά 1,13%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 11,36 μονάδες ή 0,41% και τον τεχνολογικό Nasdaq να "κερδίζει" 30,11 μονάδες ή 0,46%.

Στον τεχνολογικό κλάδο, η μετοχή της Netflix ξεχωρίζει με άνοδο 2,7%, καθώς αναλυτής της ανέφερε ότι η εταιρεία παροχής περιεχομένου streaming θα ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών για το α' τρίμηνο του έτους. Στο πλαίσιο του S&P 500, ο κλάδος της τεχνολογίας ηγείται των κερδών με 1,2%.

Άλλοι 5,2 εκατομμύρια Αμερικανοί αιτήθηκαν παροχή επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό όσων ζητούν βοήθεια στα 22 εκατ. αυτό τον μήνα, εμφανίζοντας ένα ευρύ σοκ για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Οικονομικοί αναλυτές δηλώνουν ότι η δραματική αυτή αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, πιθανότατα οδήγησε τον δείκτη της ανεργίας στο 15%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία της Μεγάλης Ύφεσης του 1930.

Οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5,2 εκατ., 6,2 εκατ., και 3,3 εκατ. τις τελευταίες εβδομάδες, αποτυπώνοντας μια τεράστια αύξηση της ανεργίας που όμοια της έχει παρατηρηθεί ξανά πριν από 90 χρόνια στην αμερικανική ιστορία.

Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών του παραρτήματος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στη Φιλαδέλφια (Philadelphia Federal Reserve) βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Ιούλιο του 1980, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην ευρύτερη Πολιτεία κατέρρευσε τον Απρίλιο.  Οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, εξάλλου, σημείωσαν "βουτιά" 22,3%.

Παρά τα αποκαρδιωτικά μακροικονομικά στοιχεία, που ακολουθούν τη χθεσινή ανακοίνωση της πτώσης των λιανικών πωλήσεων στη χώρα κατά ποσοστό – ρεκόρ τον Μάρτιο (-8,7%), παράγοντες της αγοράς δίνουν έμφαση στη μείωση του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ και στη μείωση του καθαρού αριθμού των νοσηλευομένων στην σκληρά πληγείσα από την πανδημία Πολιτεία της Νέας Υόρκης, γεγονός που δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για ανοδική κίνηση της αγοράς τις ερχόμενες εβδομάδες.
Συγκρατημένα θετικό κλίμα για πορεία πανδημίας και "επανεκκίνηση"

Ο Marko Kolanovic της JP Morgan ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ ότι τέτοιες βελτιώσεις στα στατιστικά στοιχεία γύρω από την πορεία της πανδημίας θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν ορισμένες κυβερνήσεις Πολιτειών των ΗΠΑ να αρχίσουν να επανεκκινούν "με πολύ μικρά και προσεκτικά βήματα" την οικονομική δραστηριότητα, ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Πρόσθεσε δε ότι η αγορά θα μπορούσε να αγγίξει νέα ιστορικά υψηλά ακόμη και εντός του α' εξαμήνου του 2021, εάν η οικονομία δείξει δυναμική ανάκαμψης αργότερα εντός του 2020.

Dow και S&P 500, με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης, παραμένουν άνω του 20% και 17,9% αντίστοιχα κάτω από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους του Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αναφερθεί πολλάκις στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας το συντομότερο δυνατό, σημείωσε εξάλλου σε δηλώσεις του ότι η απώλεια εισοδήματος και ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της ανεργίας που δημιουργεί το lockdown θα μπορούσε επίσης να έχει ως αποτέλεσμα απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Ξέρετε, υπάρχουν και θάνατοι που μπορεί να συνδέονται με το να κρατά κανείς την οικονομία κλειστή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους. «Πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές μας», είπε, προσθέτοντας ότι η επανεκκίνηση θα ξεκινήσει από Πολιτείες των οποίων οι κυβερνήτες έχουν κάνει «εκπληκτική δουλειά, όταν και όποτε εκείνοι το αποφασίσουν».

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 8 κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των UnitedHealth, Microsoft και Merck&Co, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Dow Inc. και American Express.