Στουρνάρας: Εάν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν συντονισμένα μέτρα, ρισκάρουμε νέα κρίση χρέους

0
23

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει το φάσμα μιας νέας κρίσης χρέους εάν οι κυβερνήσεις δεν ακολουθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Κάλεσε ακόμη τους ηγέτες των κρατών μελών να σταματήσουν να φιλονικούν και να σχηματίσουν ένα "ισχυρό μέτωπο συμμαχίας" για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Ο διοικητής της ΤτΕ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων ("ευρωομολόγου"), στα οποία αντιτίθενται οι χώρες που ακολουθούν πιο συντηρητική δημοσιονομική "γραμμή".

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Ο προβληματισμός για ζητήματα ηθικού κινδύνου δεν μπορεί να είναι το βασικό προσδιοριστικό στοιχείο των πράξεών μας αυτή τη στιγμή».

Μολονότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει εθνικά δημοσιονομικά πακέτα εκατοντάδων δισ. ευρώ, δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια κοινή και συντονισμένη απάντηση στην κρίση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στα λεγόμενα "κορονο-ομόλογα", ανησυχώντας ότι πιθανόν το Βερολίνο να αναγκαστεί έτσι να αναλάβει ευθύνες για δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν χώρες της Ευρωζώνης με λιγότερο ισχυρές οικονομίες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έχει αντιταχθεί σφόδρα στην ιδέα οι χώρες μέλη να ζητήσουν πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που λειτουργεί ως το κοινό ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

«Κοινός εχθρός»

Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε κατά του να καταστεί ο ESM το βασικό όχημα για την παροχή βοήθειας στο πλαίσιο της κρίσης.

Ο ESM «έχει έναν πολύ σοβαρό ρόλο να παίξει», ωστόσο οι πιστωτικές γραμμές που συνοδεύονται από όρους δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο μέσα στη δίνη μιας πανδημίας και «δεν μπορεί να γίνει χρήση τους σε αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ. «Η κοινή έκδοση χρέους αποτελεί κοινή δράση ενάντια σε έναν κοινό εχθρό», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ακόμη ότι τα επίπεδα δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν κατά 10% έως 20% λόγω της κατακόρυφης αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών.

Είναι εξάλλου πιθανό, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, η ποιότητα των assets που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών να υποβαθμιστεί, ενώ τα "κόκκινα" δάνεια αναμένεται να αυξηθούν.

«Ζητήματα βιωσιμότητας χρέους πιθανόν να επανέλθουν στην επιφάνεια όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει και κάτι τέτοιο θα αποτελέσει εμπόδιο στις προοπτικές ανάπτυξης», κατέληξε ο διοικητής της ΤτΕ. "Η ΕΚΤ έχει δείξει ευλυγισία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί".