Τα ομόλογα του Νότου «πληρώνουν» σήμερα…τη Σύνοδο Κορυφής

0
16

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, χωρίς όμως να δώσουν λεπτομέρειες για το μέγεθος, την ταχύτητα και τη διάρθρωση του πακέτου.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες το βράδυ κατ' αρχήν σε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 1,5 τρισ. ευρώ για τον επιμερισμό του οικονομικού κόστους της πανδημίας, το οποίο είναι δυσανάλογα μεγάλο για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά η απόφαση για τις λεπτομέρειές του μετατέθηκε για το καλοκαίρι.

Παρά τη συμφωνία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνεχίζουν να διαφωνούν για το αν το Ταμείο πρέπει να κάνει μεταβιβάσεις χρημάτων (επιχορηγήσεις) ή απλά να δίνει δάνεια.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν 12 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση των 10ετών ιταλικών τίτλων σημείωσε άνοδο 7 μονάδων βάσης στο 2,08% και το spread (η διαφορά με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων) αυξήθηκε 14 μονάδες βάσης σε σχέση με το βράδυ της Πέμπτης, στις 252 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των ισπανικών, πορτογαλικών και ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν, αλλά σε μικρότερο βαθμό από των ιταλικών.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 4 μονάδων βάσης στο 1,08%, ενώ αυτή του γερμανικού 10ετούς τίτλου υποχωρούσε 4 μονάδες βάσης στο -0,47%, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφάλεια.

Αναλυτές της Deutsche Bank δήλωσαν ενθαρρυμένοι από την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος αρνούνταν έως τώρα να υποβάλει αίτημα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Αν η ενεργοποίηση του ESM είναι πολιτικά εφικτή στην Ιταλία, θα μπορούσε να ξεκλειδώσει περισσότερες αγορές ιταλικών ομολόγων με διάρκεια μικρότερη των τριών ετών από την ΕΚΤ», ανέφεραν.

Η ιταλική αγορά ομολόγων αντιμετωπίζει ένα ακόμη τεστ σήμερα, καθώς ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας ΒΒΒ, το οποίο είναι μόλις δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης.

Αν και μία υποβάθμιση δεν φαίνεται πιθανή, αναλυτές αναφέρουν ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος τους επόμενους μήνες, με δεδομένη την επιδείνωση των προοπτικών του ιταλικού χρέους λόγω της κρίσης του κορονοϊού.