Τουλάχιστον 1,1 εκατ. εργαζόμενοι επηρεάζονται από το κλείσιμο των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη

Η κρίση του νέου κορωνοϊού και το κλείσιμο εργοστασίων είχαν επιπτώσεις σε τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο Ευρωπαίους που εργάζονται στην αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Ο αριθμός του 1.110.107 εργαζομένων που αναφέρει η ACEA αφορά μόνο εκείνους που απασχολούνται σε εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων. Οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, αν συμπεριληφθεί και η ευρύτερη αλυσίδα τροφοδοσίας της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο ευρύτερος τομέας προσφέρει θέσεις εργασίας σε 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA.

Οι απώλειες παραγωγής λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων ανέρχονται μέχρι τώρα στα 1.231.038 μηχανοκίνητα οχήματα. Κατά μέσο όρο, η διάρκεια του κλεισίματος είναι 16 εργάσιμες ημέρες. «Αυτή τη στιγμή, η βασική ανησυχία της ACEA και όλων των μελών της είναι να διαχειριστεί την κρίση που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία επί της ουσίας διέκοψε απότομα τη λειτουργία της», είπε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Έρικ-Μαρία Χουιτέμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.