Τσακαλώτος: Στο Eurogroup ο Σταϊκούρας να διεκδικήσει παράταση προστασίας της α’ κατοικίας

Να μην «παραμένει παρατηρητής» στις συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά να τοποθετηθεί με σαφήνεια στη σημερινή συνεδρίαση, αφενός διεκδικώντας και παίρνοντας παράταση της πρώτης κατοικίας και, αφετέρου, συντασσόμενος με τις διεκδικήσεις Ιταλίας και Ισπανίας, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε τον Νοέμβρη του 2019 απέναντι στους θεσμούς να προχωρήσει στην άρση προστασίας της κύριας κατοικίας στα τέλη Απριλίου 2020, δέσμευση που, όπως αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει, αλλά «αντίθετα είχε συμφωνήσει για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος που θα περιλάμβανε προστασία της κύριας κατοικίας». «Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι με την κρίση του κορωνοϊού ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη ΝΔ να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, «όμως σε πολλά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι αυτό δεν θα γίνει καθώς οι θεσμοί αντιδρούν».

Κατόπιν αυτών αναφέρει:

«Ο κ. Σταϊκούρας καλά θα κάνει στο σημερινό Eurogroup, να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Αφενός, να διεκδικήσει και να πάρει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αφετέρου, να συνταχθεί με τον ευρωπαϊκό νότο και να τοποθετηθεί υπέρ των όσων διεκδικούν Ιταλία και Ισπανία». «Αντιτασσόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια να ταχθεί με τα συμφέροντα της χώρας. Να μιλήσει για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, και να επιμείνει η όποια παροχή ενίσχυσης στις χώρες να είναι χωρίς μνημονιακούς όρους και δεσμεύσεις», τονίζει.

«Ο κ. Σταϊκούρας», προσθέτει, «δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup, ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης». Ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση από τη μία ισχυρίζεται ότι συντάσσεται με τα αιτήματα Ιταλίας και Ισπανίας και από την άλλη, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, δηλώνει ότι οι κινήσεις της είναι επικοινωνιακές και όχι εφαρμόσιμες». Καταληκτικά, σημειώνει ότι «αν ο κ. Σταϊκούρας αλλάξει ρότα θα έχει σε αυτό τη στήριξή μας, αν όχι, εκείνος και η κυβέρνηση θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη».