Τσεχική «επίθεση» στο Airbnb με την ευκαιρία παύσης του τουρισμού

Οι αρχές στην Πράγα εκμεταλλεύονται την κρίση σχετικά με τον κορονοϊό για να εφαρμόσουν περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων, όπως η πλατφόρμα Airbnb, που διατείνονται ότι έχουν απομακρύνει τους ντοπιους ενοικιαστές από το κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Χρησιμοποιώντας τις έκτακτες εξουσίες που τους παραχωρήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το κοινοβούλιο της Τσεχίας ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες το σχέδιο που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να εισπράττουν φόρους και να συλλέγουν πληροφορίες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οι πάμπολλοι τουρίστες, που περιφέρονται στα πλακόστρωτα στενά του ιστορικού κέντρου της Πράγας, απολαμβάνοντας την μπύρα και την έντονη έως τις προχωρημένες ώρες νυκτερινή ζωή της, έχουν ασκήσει πιέσεις στα ενοίκια και στην παροχή υπηρεσιών από τον Δήμο.

«Αυτό είναι ένα εργαλείο για την κυβέρνηση ώστε να ρυθμίσει το Airbnb και τη βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων. Θέλουμε περισσότερες πληροφορίες από τους ιδιοκτήτες Airbnb για τη δυνατότητα των διαμερισμάτων τους, πώς χρησιμοποιούνται και τι έσοδα αποκομίζουν», τόνισε ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Χριμπ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, χθες, μετά την έγκριση του μέτρου από το Κοινοβούλιο .

Την ώρα που σήμερα τα καταλύματα αυτά παραμένουν κενά, μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας, λόγω του κορονοϊού, ο Χριμπ δηλώνει πως έφθασε η ώρα για να ξανασκεφθεί η πόλη την προσέγγισή της απέναντι στον τουρισμό. «Εάν έχουμε μία ευκαιρία για να ρυθμίσουμε το Airbnb και αναλογες πλατφόρμες κατά το διάστημα που δεν υπάρχουν τουρίστες, τότε αυτό θα είναι ευεργετικό. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μένουν στην πόλη ως μόνιμοι κάτοικοι», πρόσθεσε ο Χριμπ.

Πλέον οι ιδιοκτήτες θα οφείλουν να δηλώνουν την τοποθεσία του καταλύματος που εκμισθώνουν μέσω της πλατφόρμας Airbnb, πόσο συχνά ενοικιάζεται αυτό, τα συνολικά έσοδα από αυτή τη δραστηριότητ και να δηλώσουν την διαδικτυακή υπηρεσία μέσω της οποίας συνδέονται και κάνουν τον διακανονισμό ιδιοκτήτης κι ενοικιαστής.

Πανω από 9 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Πράγα το 2019, μία πόλη με 1,3 εκατ. κατοίκους, καθιστώντας την τον δημοφιλέστερο προορισμό στην Ευρώπη, μετά το Λονδίνο, το Παρίσι, και τη Ρώμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor. Στην πλατφόρμα Airbnb ήσαν καταχωρημένα 12.000 καταλύματα το 2018, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Πράγας.

Ένα από τα σημαντικότερα προβληματα που αντιμετωπίζει λόγω του φαινομένου αυτού, είναι η έλλειψη διαθέσιμων διαμερισμάτων για μόνιμη ενοικίαση, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες τα έχουν μετατρέψει σε βραχυχρόνια καταλύματα για τουρίστες. Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Πράγας έχει χάσει σχεδόν τους περισσότερους κατοίκους της, με τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους το 2017 να είναι εκεί 21.556, έναντι 36.862 το 1990.