Τζεντιλόνι: Η αναβολή της Πράσινης Συμφωνίας θα ήταν «τραγικό σφάλμα»

0
15

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι μια αναβολή του σχεδίου της 'Green Deal', της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, θα ήταν "τραγικό σφάλμα", επικαλούμενος ισχυρές "πολιτικές και πολιτιστικές" αντιθέσεις.

"Όλοι συνειδητοποιούμε ότι θα είναι μια πολιτική και πολιτιστική μάχη τους προσεχείς μήνες", δήλωσε ο Επίτροπος κατά τη διάρκεια ακρόασης μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας.

"Σε πολιτικό και σε πολιτιστικό επίπεδο, θα έχουμε ισχυρές διαφωνίες που θα λένε ότι μετά την κρίση του νέου κορονοϊού, δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για την Πράσινη Συμφωνία, ότι θα πρέπει να μιλήσουμε γι 'αυτή σε δέκα χρόνια", προειδοποίησε.

"Νομίζω ότι θα ήταν ένα τραγικό λάθος", διαβεβαίωσε ο Τζεντιλόνι, σε μια περίοδο που χώρες και εταιρίες αρχίζουν να ζητούν αναβολή αυτής της Πράσινης Συμφωνίας για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας την οποία καθήλωσε η πανδημία.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος από 17 ευρωπαϊκές χώρες διαβεβαίωσαν στις αρχές Απριλίου ότι "δεν θα παραβλέψουν την οικολογική και περιβαλλοντική κρίση". Υπογράμμισαν τη σημασία του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μιας "στρατηγικής ανάπτυξης" ικανής να "τονώσει την οικονομία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, επιταχύνοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση".

Η Πράσινη Συμφωνία, ένας οδικός χάρτης πορείας για να γίνει η Ευρώπη μια ήπειρος ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, παρουσιάστηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο υποστηρίζεται από όλα τα κράτη μέλη, εκτός από την Πολωνία, που κατάφερε να μείνει στην άκρη, σε έναν πρώτο χρόνο. Όμως η συζήτηση στα 27 ήταν δύσκολη και οι διαφωνίες άρχισαν εκ νέου με την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.