Η βιομηχανία και κοροναϊός

1274
825

Γράφει ο Ιωάννης Βασιλακάκης

Μείωση κύκλου εργασιών προβλέπεται για τις ελληνικές βιομηχανίες εξαιτίας του κοροναϊού, και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Περισσότερα από 100 βιομηχανίες έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, και χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στον “αέρα”.

Τα μέταλλα

Ανησυχία προκαλεί και το μέλλον αρκετών μεταλλοβιομηχανιών, με υψηλή δανειοδότηση όπως της Χαλυβουργίας Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση, της Μπήτρος, της Αλουμίλ Μυλωνάς στην Βόρεια Ελλάδα, και της Spider Πέτσιος στα Ιωάννινα. Ακόμη και εταιρείες οι οποίες είχαν αναδιαρθρώσει τα δάνειά τους όπως η Μεβάκο στον Απρόπυργο κινδυνεύουν με προβλήματα ρευστότητας. Επιπλέον, πριν λίγες ημέρες η διοίκηση του ομίλου Βιοχάλκο ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων για ένα μήνα, με τους εργαζόμενους να τίθενται σε διαθεσιμότητα ή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Η κλωστοϋφαντουργία 

Προκειμένου να διαφυλαχτεί η προσωπική υγεία των εργαζομένων αναστάλθηκαν και οι συμβάσεις εργασίας της Επίλεκτος. Η επιχείρηση σε αυτη την δύσκολη περίοδο αναδιοργάνωσε την παραγωγική της λειτουργία και το δίκτυο διάθεσης προϊόντων της με στόχο την αναπόσπαστη συνέχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων της. Επιπλέον στην ίδια κατάσταση βρίσκεται η βιομηχανία Φιερατέξ στο Κιλκίς η οποία αναμένει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για φέτος.

Άνοδος στα σκουπίδια

Θετικά αποτελέσματα προβλέπονται για τις βιομηχανίες ανακύκλωσης με βάση του ΕΟΑΝ για την αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών με την καραντίνα. Όμως αρκετές εταιρείες του κλάδου φοβούνται για έλλειψη ρευστότητας από τις δραστηριότητές όσο και στο δημόσιο τόσο στον ιδιωτικό τομέα. Οι εταιρείες Ελληνική Ανακύκλωση ΑΕΒΕ (Κωστούλας), η Ηλέκτωρ ΑΕ και η Πολυέκο έχουν προχωρήσει ήδη σε μειώσεις προσωπικού, για εξοικονόμηση χρημάτων.

Πάγωμα στις κατασκευές 

Ο περιορισμός των μετακινήσεων προκάλεσε πάγωμα σε δεκάδες υπογεγραμμένα δημόσια έργα στην επικράτεια. Αρκετές κατασκευαστικές έχουν προχωρήσει σε αναστολή των συμβάσεων με τους υπαλλήλους, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) βρίσκεται σε φάση αναμονής, καθώς περιμένει να ενταχθεί στις πληττώμενες επιχειρήσεις. Αγωνία προκαλεί επίσης το μέλλον των ομίλων με υψηλά δάνεια όπως ο όμιλος Ελλάκτωρ (909 εκ.), η Τεχνική Ολυμπιακή (28 εκ.), η Έδραση Ψαλλίδας, η ΑΕΓΕΚ, και πολλές άλλες.

1274 ΣΧΟΛΙΑ

  1. I like the helpful information you provide in your articles.

    I will bookmark your weblog and take a look at
    once more here frequently. I’m fairly sure I will be informed a lot of new stuff proper right here!

    Good luck for the following!

  2. I am extremely impressed with your writing skills as
    well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did
    you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see
    a nice blog like this one nowadays.

  3. Just wish to say your article is as astounding.
    The clearness in your post is just great and i could assume you’re an expert on this subject.

    Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
    Thanks a million and please continue the gratifying
    work.

  4. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.

    I am hoping to check out the same high-grade blog posts from
    you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get
    my own website now 😉

  5. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand.
    It seems too complicated and very broad for me.
    I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here