Χανιά: Προετοιμασίες για επανέναρξη της λειτουργίας επιχειρήσεων

Στην τελική ευθεία για την επανέναρξη της λειτουργίας τους βρίσκονται οι επιχειρήσεις των Χανίων που, από την Δευτέρα 4 Μαΐου, επιστρέφουν στην κανονικότητα, σε διαφορετικές ωστόσο συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν πριν από την απόφαση της πολιτείας για αναστολή της λειτουργίας τους. Ήδη -και πριν από την ανακοίνωση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα- πολλές επιχειρήσεις που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους προετοίμαζαν την επόμενη ημέρα, με μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας εργασίες συντήρησης, αλλά και ανακαίνισης. Από σήμερα το πρωί, πολλοί επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων προχωρούν σε καθαρισμούς χώρων και απολυμάνσεις, ενώ παράλληλα προμηθεύονται τα απαραίτητα που πρέπει να υπάρχουν στα καταστήματα για την τήρηση των όρων υγιεινής.

Ο Στέλιος Ηλιάκης, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στο κέντρο της πόλης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ περιγράφει το πώς βίωσε τις ημέρες που η επιχείρηση του ήταν κλειστή, αλλά και για την επόμενη ημέρα. Όπως σημειώνει «μετά τις πρώτες 15 ημέρες του κλεισίματος και από τις αρχές Απριλίου, δραστηριοποιηθήκαμε στον τομέα των ηλεκτρονικών παραγγελιών εξυπηρετώντας πελάτες μας. Ο μεγαλύτερος όγκος των παραγγελιών αφορούσε δραστηριότητες απασχόλησης στο σπίτι για μικρούς και μεγάλους. Από τη Δευτέρα επιστρέφουμε στο κατάστημα μας και εμείς και οι εργαζόμενοί μας. Θα λειτουργούμε με βάση τις οδηγίες της Πολιτείας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αύριο και περιμένουμε να δούμε σε τι ποσοστό η κρίση θα επηρεάσει την επιχείρησή μας».

Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, είναι τα κουρεία και τα κομμωτήρια. Ήδη πολλά από αυτά έχουν προχωρήσει σε απολύμανση, ενώ έχουν προμηθευτεί και τα απαραίτητα είδη υγιεινής. Κομμωτήρια και κουρεία θα εξυπηρετούν την πελατεία τους μέσω τηλεφωνικών ραντεβού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου είναι τα ραντεβού είναι κλεισμένα για τις επόμενες 10 ημέρες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γιώργος Αγγελάκης, που διατηρεί κουρείο σε κεντρικό σημείο των Χανίων, «προχωρήσαμε σε καθαρισμό του χώρου μας και στην προμήθεια των ειδών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η εξυπηρέτηση των πελατών μας θα γίνεται με ραντεβού, ενώ στην είσοδο του καταστήματος θα υπάρχει ταμπέλα στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των πελατών που μπορούν να μπουν στο κατάστημα».

Η 4η Μαΐου σηματοδοτεί και την επανέναρξη λειτουργίας μικρών καταστημάτων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Νομού Χανίων Γιάννης Παυλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισημαίνει την ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως λέει, «η Πολιτεία με τις αποφάσεις της στήριξε την επιχειρηματικότητα, ωστόσο η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη. Υπάρχουν ήδη πολλές συσσωρευμένες υποχρεώσεις και αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη από το Τραπεζικό σύστημα. Ιδιαίτερα στα Χανιά που είναι κυρίως μια τουριστική περιοχή το αποτύπωμα της κρίσης θα φανεί τους επόμενους μήνες».