Αδιάφορα τα ελληνικά ομόλογα στην αναμενόμενη υποβάθμιση από την Moodys

«Δεν άγγιξε» την εγχώρια δευτερογενή αγορά ομολόγων το ενδεχόμενο υποβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moodys.

Oι αποδόσεις των περισσοτέρων τίτλων κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Στην γειτονιική Ιταλία δε, όπου προεξοφλείται η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (και όχι μόνο της προοπτικής της στην κατηγορία "αρνητική") οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν.

Αποδεικνύεται ότι οι επενδυτές "γυρίζουν" την πλάτη στους οίκους αξιολόγησης, από θέση ασφάλειας, γνωρίζοντας ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογα ανεξάρτητα απο την πιστοληπτική τους διαβάθμιση.

Έτσι, στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η αποδοση του 10ετούς ομλόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 2,16% – 2,19% από 2,17% χθες, στο 2,64% από 2,62% κυμάνθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ του 15ετούς διατηρήθηκε στο 2,16%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 9 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,19% από 2,20% έναντι-0,53% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,74% από 2,77%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύται έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα στα 1,0874 δολ από τα 1,0837 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία τελικώς δεν ήταν τόσο αρνητικά όσο προεξοφλούσαν οι αναλυτές, ευνόησαν σήμερα το δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Απρίλιο "χάθηκαν" περίπου 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ωστόσο η προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος προεξοφλεί ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα έχουν υποχωρήσει σε αρνητικό επίπεδο, για πρώτη φορά, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το δολάριο. Αντιθέτως θετική για το δολάριο είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρώτο μέρος της εμπορικής συμφωνίας και να συνεχισθούν οι συζητήσεις για τα υπόλοιπα εμπορικά θέματα.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0843 δολ.