Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στην Ευρώπη

Άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι ενδείξεις ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις βελτιώνονται έδωσε νέο τόνο αισιοδοξίας στους επενδυτές που υπολογίζουν στην χαλάρωση του lockdown, με την προσδοκία ότι θα πυροδοτήσει ανάκαμψη στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Στις 10:12 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 10:12 ώρα Ελλάδας. Οι αγορές στο Λονδίνο ήταν κλειστές λόγω επίσημης αργίας.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας συζήτησαν τη «φάση 1» της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας σήμερα και το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν να βελτιωθεί το κλίμα για την εφαρμογή της.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι «παρά την εξελισσόμενη παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι δύο χώρες θα εφαρμόσουν πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας», ανέφεραν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR).

Τα δύο μέρη εκτιμούν ότι «έχει γίνει πρόοδος ενόψει της δημιουργίας των δημόσιων υποδομών που είναι απαραίτητες για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δύο πρωτεύουσες δηλώνουν έτοιμες να «κάνουν το παν για να δημιουργηθεί ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την εφαρμογή της προκαταρκτικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας τους για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων», υπερθεμάτισε από τη δική του πλευρά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Η εξέλιξη αυτή πρόσφερε ανακούφιση στους επενδυτές που ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αφού οι ΗΠΑ άσκησαν κριτική στον τρόπο που το Πεκίνο διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού.