Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης

0
3

Μία μέρα έμεινε από την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και καφέ στη χώρα, με τους ιδιοκτήτες αυτών να τρέχουν ολομερής για να ολοκληρώσουν τις εργασίες που γίνονται στους χώρους των μαγαζιών, έτσι ώστε να λειτουργούν όλα νόμιμα και σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, εκτός από τη λειτουργία των καφέ, ξεκινούν και τα δρομολόγια προς όλα τα νησιά της χώρας. Αναμένεται η απόφαση για τη λειτουργία παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών.

Ουσιαστικά, από τις 25 Μαΐου, η χώρα επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς, γεγονός που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της άρσης των μέτρων της καραντίνας, καθώς τίθενται σε λειτουργία, όλες οι υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, οι δραστηριότητες παροχής ποτών και των υπηρεσιών πίστας καρτ.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και ποτών

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στα καταστήματα που θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, για την προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου στις προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων λόγω κορωνοϊού.

Όπως ορίζουν οι νέοι κανόνες που τίθενται σε εφαρμογή, το προσωπικό θα φοράει μάσκα, ενώ απαραίτητη θεωρείται η απολύμανση και η καθαριότητα σε όλους τους χώρους των καταστημάτων. Οι εργαζόμενοι, έχουν ήδη τοποθετήσει τα τραπεζοκαθίσματα σε θέσεις που να τηρούνται οι αποστάσεις, όπως και τα αντισηπτικά στους εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν, υπό προϋποθέσεις, ένα μέρος από το πεζοδρόμιο προκειμένου να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα, μιας και ο αριθμός αυτών είναι πλέον μικρότερος.

Συγκεκριμένα, η  αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ.

  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.

Ελεύθερες οι μετακινήσεις

Με την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας, ολοκληρώνεται η 4η φάση της άρσης των μέτρων λόγω καραντίνας.

Συνεπώς, από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς όλα τα νησιά της χώρας, γεγονός που σηματοδοτεί και την

Εν τω μεταξύ, από το λιμάνι του Πειραιά για την 25η Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Αγ.Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα.

Σημειώνεται ότι στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι για την πρώτη ημέρα των ελεύθερων μετακινήσεων προς τα υπόλοιπα νησιά οι κρατήσεις επιβατών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς πολύ κόσμος με εξοχικές κατοικίες σε αυτά περίμενε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν κίνηση αυτή θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες. Έως σήμερα το πρωί του Σαββάτου οι κρατήσεις για το πλοίο «Blue star naxos», που πραγματοποιεί τη Δευτέρα 25/05 από το λιμάνι του Πειραιά, το δρομολόγιο Πάρο-Νάξο-Δονούσα-Αιγιάλη-Αστυπάλαια έφθασαν τις 600 με 170 οχήματα.

Επίσης για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» που πραγματοποιεί την ίδια ημέρα από τον Πειραιά το δρομολόγιο για Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο,Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο και Θήρα, είχαν κοπεί έως σήμερα το πρωί 360 εισιτήρια.

Από το λιμάνι της Ραφήνας για το super ferry II με προορισμό Ανδρο,Τήνο, Μύκονο η πληρότητα με το νέο πρωτόκολλο επιβατών έφθανε έως σήμερα το πρωί το 90%.

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν από την επιβίβασή τους, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Το ερωτηματολόγιο, θα συμπληρώνεται από επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου. Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.

Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορωνοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.