Οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα υποχρεωθούν να αφήνουν κενά τα μεσαία καθίσματα στις θέσεις τριών επιβατών, ωστόσο η χρήση μάσκας προσώπου κατά τις πτήσεις, αλλά και στα αεροδρόμια θα είναι υποχρεωτική. Αυτή την απόφαση πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Πρόταση της Επιτροπής είναι η παράταση των περιορισμών για τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν για ακόμη 30 ημέρες, έως δηλαδή την 15η Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τη χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών, αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση, σημειώνει η Κομισιόν.
Οι οδηγίες της Κομισιόν για τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν μέρος ευρύτερου πακέτου συστάσεων το οποίο θα εκδοθεί σήμερα, προκειμένου να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που επιθυμούν όλες οι χώρες είναι η επανεκκίνηση των ταξιδίων, προκειμένου να αναζωογονηθεί ο ήδη πληττόμενος από την πανδημία, κλάδος του τουρισμού.
Το σύνολο των οδηγιών της Κομισιόν έχει ως στόχο να μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των παραλιών τους ερχόμενους μήνες, παρά τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Reuters, η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. να λαμβάνουν υπ’ όψιν την ανάγκη των ανθρώπων να επισκεφθούν μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες χώρες μέλη της Ένωσης και να επιτρέπουν τα σχετικά ταξίδια.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νομικός έλεγχος για τις εταιρείες που δεν επιστρέφουν τις προκαταβολές
«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.
Η Βεστάγκερ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε όμως πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.
«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε», δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.
Τον Ιούνιο ανοίγει τα σύνορα η Γερμανία – Τον Ιούλιο η Ισπανία
Ενισχυτικά προς τις αποφάσεις της Κομισιόν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στα μέσα Ιουνίου, εάν η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού θα εξελιχθεί ομαλά, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ.
Ήδη από το Σάββατο 16 Μαΐου χαλαρώνουν οι συνοριακοί έλεγχοι στα μεθοριακά περάσματα από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία, καθώς θα εφαρμόζονται επιλεκτικά και όχι συστηματικά. «Θέλουμε την ελεύθερη μετακίνηση από τα μέσα Ιουνίου», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Ζεεχόφερ και επισήμανε ότι μεθαύριο αίρονται και οι έλεγχοι στα σύνορα με το Λουξεμβούργο.
Σε ό,τι αφορά τα σύνορα ειδικά με την Ιταλία, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να ανοίξουν, ενώ επισήμανε και ότι σε μεγάλο τμήμα της γαλλικής πλευράς των γερμανογαλλικών συνόρων η περιοχή θεωρείται ακόμη «κόκκινη».
Ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ακόμα ότι καταργείται και η υποχρέωση παραμονής σε 14ήμερη καραντίνα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φθάνουν στη Γερμανία από άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν για όσους έρχονται από τρίτες χώρες.
«Θα πρέπει πάντως τις επόμενες εβδομάδες να είμαστε και έτοιμοι να αντιδράσουμε, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης» διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.
Εν αντιθέσει με την Γερμανία, οι ισπανικές αρχές σχεδιάζουν να κρατήσουν τα σύνορα της χώρας κλειστά για τους περισσότερους ταξιδιώτες από το εξωτερικό μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Τα χερσαία σύνορα με τη Γαλλία και την Πορτογαλία είναι κλειστά από τα μέσα Μαρτίου που κηρύχθηκε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της πανδημίας, γεγονός που σχεδόν έχει ακινητοποιήσει την οικονομία και έχει πλήξει σφοδρά τον τουρισμό, έναν από τους σημαντικότερους τομείς της βιομηχανίας της.
Η χώρα έχει αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown για τους κατοίκους της, καθώς φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο η πανδημία και έχει αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ξένους ταξιδιώτες, ουσιαστικά κλείνοντας τα σύνορα από αέρος και θαλάσσης, για να αποφύγει την εισαγωγή του ιού από τρίτες χώρες.
Το μέτρο της καραντίνας αναμένεται να λήξει στις 24 Μαΐου, όταν θα λήξει και η κατάσταση συναγερμού, αλλά με πιθανότητα παράτασης και των δύο. Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί στα ταξίδια είναι πιθανόν να παραμείνουν σε ισχύ πολύ μετά τις 24 Μαΐου ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας του τουρισμού για την ισπανική οικονομία, είπαν οι πηγές στο Reuters.
«Όταν φθάσουμε στη νέα κανονικότητα, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορα με τις χώρες του Σένγκεν, μιλάμε για άνοιγμα προς αυτές τις χώρες στις αρχές Ιουλίου» είπε μια από τις πηγές.
Ο ημερήσιος απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ισπανία αυξήθηκε λίγο από χθες -184 νεκροί από 176- όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Συνολικά από τη νόσο έχουν χάσει στην Ισπανία τη ζωή τους 27.104 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σήμερα ελάχιστα, από τα 228.030 που ήταν χθες σε 228.691.