Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street, στο -2,1% ο Dow Jones

0
2

Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας, ακολουθώντας το sell-off στην Ευρώπη και την Ασία στο κλίμα ανησυχίας που διαμορφώνει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε διάφορες περιοχές του κόσμου, αλλά και τα δημοσιεύματα ότι μεγάλες τράπεζες με παγκόσμιες δραστηριότητες συνεχίζουν να κάνουν συναλλαγές με πελάτες που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Οι απώλειες ακολουθούν την κατρακύλα των δεικτών στην Ευρώπη καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για την επιστροφή των δρακόντειων μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν το β' τρίμηνο, οδηγώντας τις οικονομίες σε βαθιά ύφεση.

Το κλίμα επιβαρύνουν ταυτόχρονα τα δημοσιεύματα που φέρουν μεγάλες τράπεζες όπως η HSBC και η Standard Chartered, μεταξύ άλλων, να διεξάγουν συναλλαγές με πελάτες που είναι ύποπτοι για εμπλοκή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και σε άλλες μορφές παράνομων δραστηριοτήτων.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 599,07 μονάδες (-2,16%) και υποχωρεί στις 27.058,81 μονάδες. Ο S&P 500 διολισθαίνει 55,52 μονάδες (-1,67%) στις 3.264,29 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 116,20 μονάδες (-1,12%) στις 10.669,62 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones μόνο η Walmart κινείται σε ανοδικό έδαφος, εμφανίζοντας κέρδη 0,75% στα 136,30 δολ.

Oι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η American Express (-5,31%), η UnitedHealth Group (-4,44%) και η Dow (-3,61%).

Οι επενδυτές προσπαθούν παράλληλα να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της νέας κόντρας  Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για τον διάδοχο ενός μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που πέθανε την περασμένη Παρασκευή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι θα ανακοινώσει σύντομα τον υποψήφιο του για τη θέση, με τους Δημοκρατικούς να αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι ο νικητής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου θα πρέπει να επιλέξει τον υποψήφιο. Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2016 στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία για να μπλοκαριστεί η πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών φορτηγών Nikola Corp. σημειώνουν βουτιά 17% μετά την απαραίτηση του ιδρυτή της εταιρείας Trevor Milton από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου στον απόηχο των ισχυρισμών ότι είχε παραπλανήσει επενδυτές για την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εταιρεία του.

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Oracle Corp. σημειώνει άλμα 3,3% μετά την ανακοίνωση του Τραμπ το Σάββατο ότι έχει δώσει την "ευχή" του στην προτεινόμενη συμφωνία που θα μεταφέρει στην αμερικανική εταιρεία και στη Walmart Inc. τις αμερικανικές δραστηριότητες της κινεζικής εφαρμογής TikTok.