Bloomberg: Το 50% μπορεί να αγγίξει ο δείκτης NPLs των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες πιθανόν να δουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους να αγγίζει έως και το 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, τονίζουν πηγές με γνώση του ζητήματος στο πρακτορείο Bloomberg.

To shutdown της οικονομίας πιθανότατα θα εκτινάξει τις μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις από τα ποσοστά περί το 40% ή 68 δισ. ευρώ, στα τέλη Δεκεμβρίου, τόνισαν οι πηγές, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η αύξηση υπολογίζεται περί τα 10 δισ. ευρώ, παρά την ευελιξία την οποία παρείχαν οι ευρωπαϊκές αρχές στις τράπεζες ως προς την ταξινόμηση δανείων στην κατηγορία των NPLs ή μη.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο παρέχουν στις τράπεζες πρωτοφανούς μεγέθους διευκολύνσεις, ενώ οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν εκατοντάδες δισ. κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια προκειμένου να διατηρήσουν τη ροή τραπεζικής πίστης στην οικονομία.

Ωστόσο, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παλεύουν ακόμη με τις επιπτώσεις της κρίσης δημοσίου χρέους της χώρας των αρχών της περασμένης δεκαετίας και κινδυνεύουν να βρεθούν εκεί απ' όπου ξεκίνησαν, ακριβώς τη στιγμή που είχαν αρχίσει να θέτουν σε εφαρμογή το φιλόδοξο πλάνο τους για να "ξεφορτωθούν" τα βάρη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει καλέσει σε δημιουργία bad bank είτε σε επίπεδο Ευρωζώνης είτε σε επίπεδο κρατών – μελών της νομισματικής ένωσης, με στήριξη του επίσημου τομέα, προκειμένου τα NPLs να πάψουν να βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η ΤτΕ μελετά σχετικό σχέδιο, προκειμένου να εξετάσει τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομική κατάσταση της χώρας η εφαρμογή του.