Διαπραγματεύσεις Βελγίου – Lufthansa για να σωθούν οι Brussels Airllines

0
4

Η βελγική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι δεσμεύτηκε να καταλήξει σε συμφωνία με τη Lufthansa για να σώσει τη βελγική θυγατρική της, Brussels Airlines, εάν δίνονταν εγγυήσεις για το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα.

Η πρωθυπουργός του Βελγίου Sophie Wilmes, και βασικοί υπουργοί σε κοινή δήλωση με τη Lufthansa, είπαν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται εγγυήσεις για ένα ρεαλιστικό και προσανατολισμένο προς το μέλλον επιχειρηματικό σχέδιο, που θα δει τον βελγικό μεταφορέα ως μια κερδοφόρα επιχείρηση με ευνοϊκές προοπτικές εργασίας.

Το Βέλγιο ζητά να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένος ο αριθμός των αναγκαστικών απολύσεων στην Brussels Airlines.

Ο αερομεταφορέας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να μειώσει το στόλο του κατά 30% και το προσωπικό του κατά ένα τέταρτο, για να εγγυηθεί την επιβίωσή του κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.

Διακυβεύεται επίσης το μέλλον του εθνικού αεροδρομίου, του Αεροδρομίου των Βρυξελλών, όπου η Brussels Airlines αντιπροσωπεύει το 40% της εναέριας κυκλοφορίας.

Τόσο η Lufthansa όσο και η βελγική κυβέρνηση δήλωσαν ότι αναγνώρισαν τη σημασία του αεροδρομίου ως οικονομικού κόμβου και την ανάγκη για ένα σχέδιο ανάπτυξης εστιασμένο σε προορισμούς στην Αφρική και τη Βόρεια Αμερική.

Η Brussels Airlines, η οποία έχει 4.200 υπαλλήλους, δήλωσε ότι έπρεπε να μειώσει το κόστος σε ανταγωνιστικό επίπεδο και ζητούσε επίσης υποστήριξη τόσο από τη Lufthansa όσο και από τη βελγική κυβέρνηση.

Η δήλωση της Παρασκευής ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος παρά τις "δύσκολες" συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σχετικά με τη μορφή και τους όρους μιας πιθανής βελγικής κρατικής επένδυσης.

«Και τα δύο μέρη δεσμεύονται σταθερά να επιτύχουν μια καρποφόρα συμφωνία», ανέφερε η κοινή δήλωση.