Διεθνείς αγορές: Σε υψηλό 10 εβδομάδων σήμερα οι μετοχές

0
2

Άνοδο καταγράφουν σήμερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με τις αγορές εμπορευμάτων επίσης να κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές φάνηκαν να αδιαφορούν για τις σινοαμερικανικές εντάσεις και να επικεντρώνονται σε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στην Κίνα και το εκ νέου άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο βρετανικός FTSE και ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθήκαν κατά 2,2%, με τα futures στον δείκτη S&P 500 να ξεπερνούν το επίπεδο των 3.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, όταν μόλις άρχισε να γίνεται πιο ξεκάθαρος ο οικονομικός αντίκτυπος του κορονοϊού.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 11 εβδομάδων. Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής κατέγραψαν νωρίτερα άλμα σχεδόν 6%.

«Οι επενδυτές προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι όλα θα είναι ΟΚ», δήλωσε ο Κρίστοφερ Πιλ, επικεφαλής επενδύσεων στην Tavistock Wealth. «Δεν μπορείς να πας ενάντια σε αυτό… Εγώ δεν προσπαθώ να πάω ενάντια σε αυτό. Αλλά δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα».

Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο 1,7%. Το χρηματιστήριο στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο 1,75% και τα κινεζικά blue chips με κέρδη 1,1% αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύει την οικονομική πολιτική και θα συνεχίσει να πιέζει για χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια.

Αν και τα σχόλια αυτά σε μεγάλο βαθμό αποτελούν επανάληψη προηγούμενων ανακοινώσεων, βοήθησαν να αντισταθμιστεί ο πόλεμος λέξεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για το εμπόριο, τον κορονοϊό και τις προτάσεις της Κίνας για αυστηρότερο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

«Οι σινοαμερικανικές εντάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά οι επενδυτές μετοχών φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την προοπτική του ‘ανοίγματος’ των οικονομιών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ροντρίγκο Κάτριλ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην NAB.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιαπωνία τερμάτισε την πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι Ισπανοί επέστρεψαν με μάσκες στα μπαρ της Μαδρίτης και η Αγγλία θα ανοίξει και πάλι κάποιες επιχειρήσεις την 1η Ιουνίου».

Το δολάριο κατέγραφε άνοδο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 107,80 γεν ενώ το ευρώ ενισχύθηκε στο 1,0939 δολάριο.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1.733 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent σημείωσαν άνοδο 71 σεντς στα 36,24 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 1,14 δολάρια στα 34,39 δολάρια.