Έμποροι Αθηνών: Καλός ο «Μεγάλος Περίπατος» αλλά να γίνει σύντομα

0
4

Την ικανοποίησή του δήλωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων σχετικά με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλάνου ανάπλασης του κέντρου της πόλης και διεύρυνσης των κοινόχρηστων χώρων προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι ήταν πάντα θετικός σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, αρκεί να συνδυάζονται με τον σχεδιασμό της συνολικής αναβάθμισης των υποδομών της πόλης, βοηθώντας την επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί αξιοποιώντας τις βελτιωμένες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς, ώστε το κοινό να μην απολαμβάνει μόνο τη «βόλτα» του, αλλά να συμβάλλει παραγωγικά και στην οικονομία της πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος:

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» θα δώσει προστιθέμενη αξία στην αγορά και ελπίζουμε ότι μελλοντικά θα ενισχύσει την ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση των ξένων επισκεπτών –«shopping per day»– δίνοντάς τους την ευκαιρία να περπατήσουν από την Ακρόπολη έως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και να συνδυάσουν την περιήγησή τους σε αρχαιολογικά, πολιτιστικά και ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος, με ταυτόχρονη επίσκεψή τους στην αγορά.

Η πρόσφατη επιτυχημένη ανακαίνιση της πλατείας Ομονοίας θα βοηθήσει καταλυτικά αυτή την προσπάθεια και ο εμπορικός άξονας Σύνταγμα-Ομόνοια θα αρχίσει να λειτουργεί πάλι ύστερα από πολλά χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ενισχυμένη αστυνόμευση ειδικά στην περιοχή της Ομόνοιας και βελτίωση του κλίματος ασφαλείας σε ολόκληρο το Κέντρο της Αθήνας.

Επίσης, η δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων με εύκολη πρόσβαση πεζών και ΑΜΕΑ, η ήπια μορφή κυκλοφορίας των οχημάτων και η εύρυθμη λειτουργία των νέων αλλά και των υφιστάμενων πεζοδρόμων στο κέντρο μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην Αθήνα, αλλά για να πετύχει αυτό το εγχείρημα πρέπει αφενός να τηρηθεί αυστηρά ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων και αφετέρου να ληφθούν υπόψη στο συνολικό σχεδιασμό και να εκπονηθούν ολοκληρωμένες μελέτες που θα αφορούν:

• τον σχεδιασμό των κυκλοφοριακών αλλαγών όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και την πρόβλεψη των επιπτώσεων στο σύνολο του δικτύου κυκλοφορίας της πόλης.

• τον συνδυασμό με ένα έξυπνο σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

• τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης δίκυκλων γύρω από την περιοχή εφαρμογής.

• τη χωροθέτηση νέων λειτουργικών θέσεων στάθμευσης ταξί.

• την οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων καθώς και σημείων αποβίβασης και επιβίβασης τουριστών.

• την ομαλή τροφοδοσία των καταστημάτων.

• την απρόσκοπτη λειτουργία πεζοδρόμων & πλατειών.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τις οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της συνεργασίας του με τον δήμο Αθηναίων, προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας. Όπως αναφέρεται:

«Ήρθε η ώρα, παράλληλα με την έναρξη του "Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας», να ξεκινήσει άμεσα και η υλοποίηση των προτάσεων που έχουν συζητηθεί και σχεδιαστεί εδώ και καιρό μεταξύ Ε.Σ.Α και Δ. Αθηναίων, ώστε να τροφοδοτηθεί με οξυγόνο η λειτουργία των επιχειρήσεων και η ανάπτυξη του συνόλου της Ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε ξεκινάει από την Αθήνα».