Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση της Forthnet στη United Group

0
2

Στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο United Group του συνόλου της έκθεσης (μετοχές, δάνεια, μετατρέψιμες ομολογίες) που κατέχουν στη Forthnet και τις θυγατρικές της προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Attica Bank.

Η συμφωνία, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, υπεγράφη αργά χθες το βράδυ και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πολυετούς προσπάθειας εξυγίανσης της Forthnet μέσω της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η United Group που ελέγχεται από τη βρετανική επενδυτική εταιρεία BC Partners, βρισκόταν τον τελευταίο μήνα σε αποκλειστικές συζητήσεις με τις πωλήτριες τράπεζες για την απόκτηση της εισηγμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού.

Με βάση τις ίδιες πηγές, το ύψος της συναλλαγής οριστικοποιήθηκε σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα της αρχικής δεσμευτικής πρότασης, ύψους 42 εκατ. ευρώ, που είχε καταθέσει η United Group. Η συναλλαγή περιλαμβάνει την απόκτηση του equity (οι τράπεζες αθροιστικά κατέχουν δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στο 36% του μ.κ.) και των ομολογιών καθώς και αποπληρωμή των δανείων (σήμερα ύψους 300 εκατ. ευρώ) που απομένουν έπειτα από την αναδιάρθρωσή τους. Η δομή της συμφωνίας διαχειρίζεται, κατά πληροφορίες, και το ζήτημα της δημόσιας πρότασης που υποχρεωτικά θα πρέπει να υποβάλει ο αγοραστής εφόσον ξεπεραστεί το όριο του 33%.

Επίσης, η United Group εμφανίζεται να έχει ενημερώσει πως είναι σε θέση να προσφέρει ενδιάμεση χρηματοδότηση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ στη Forthnet για το διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι τη λήψη των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και το financial closing της συναλλαγής.

Σημειώνεται πως Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Attica Bank καλύπτοντας το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε η εταιρεία το 2016, κατέχουν τον έλεγχο της Forthnet. Η εισηγμένη είχε προχωρήσει τον Οκτώβριο του 2016 στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) και άντλησε συνολικά 70,1 εκατ.ευρώ εκδίδοντας 233.748.933 μετατρέψιμες ομολογίες. Το ομόλογο είχε καλυφθεί από τις πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας, οι οποίες έχουν προχωρήσει και σε άσκηση μέρους των δικαιωμάτων τους.

Με βάση το μετοχολόγιο στο τέλος του 2019, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει, δυνάμει συμβάσεων ενεχυρίασης μετοχών εκδόσεως της εταιρείας, ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 15,11%, η Εθνική Τράπεζα 12,14%, η Alpha Bank 8,48%. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Forthnet για το 2019, οι εναπομείνασες ομολογίες του ΜΟΔ στις 31.12.2019 ανέρχονται σε 171.246.551, αξίας 51,3 εκατ. ευρώ.
Αναδιάταξη στα telecoms

Η ολοκλήρωση του deal θα σηματοδοτήσει την είσοδο ενός νέου επενδυτή στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά που εισέρχεται πλέον σε φάση αναδιάταξης, με το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων για τηλεπικοινωνιακές υποδομές αλλά και για υφιστάμενους "παίκτες" να έχει ήδη αποτυπωθεί. Πρόκειται, δε, για μια ακόμη επενδυτική τοποθέτηση της BC Partners στην Ελλάδα, έπειτα από την προ ετών απόκτηση της Pharmathen, το fund μετείχε και στον προ μηνών διαγωνισμό για την πώληση της Wind Ελλάς που δεν τελεσφόρησε.

Το τελευταίο διάστημα η BC Partners έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά των Βαλκανίων μέσω της United Group. Ο Όμιλος που εδρεύει στο Άμστερνταμ και απασχολεί 4.400 εργαζόμενους δραστηριοποιείται ως multi-play τηλεπικοινωνιακός και μιντιακός πάροχος σε 6 βαλκανικές χώρες.

Προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 1,8 νοικοκυριά, μέσω εταιρειών όπως η SBB, η Telemach, η United Media και η Tele2 Croatia, ενώ διαθέτει, μεταξύ άλλων, τα τηλεοπτικά κανάλια Sport Klub, N1 και Nova TV. Ο κύκλος εργασιών της το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, ανήλθε στα 734 εκατ.ευρώ.

Η ολοκλήρωση απόκτησης της Forthnet, αφού δοθούν οι ρυθμιστικές εγκρίσεις και ολοκληρωθεί το οικονομικό σκέλος της συναλλαγής, προσθέτει μια ακόμη αγορά στο χαρτοφυλάκιο της United Group. Η Forthnet απασχολεί σήμερα 960 εργαζόμενους και στη χρήση 2019 εμφάνισε έσοδα 262,8 εκατ.ευρώ, ΕΒΙΤDA 37,1 εκατ.ευρώ και ζημιές προ φόρων 31 εκατ.ευρώ. Στο τέλος του 2019 διέθετε 892 χιλιάδες συνδρομές, 660 χιλ. μοναδικούς πελάτες και συνολικά 457 χιλιάδες συνδρομητές PayTV (NOVA).

Με πληροφορίες Capital