Επιφυλακτική στο ξεκίνημα των συναλλαγών η Wall Street

0
2

Διστακτικά μεν, σε θετικό έδαφος δε κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν μία ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης υποδεικνύουν ότι πιθανόν τα "χειρότερα" για την οικονομία των ΗΠΑ να έχουν ήδη περάσει.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 0,25% ή 64,70 μονάδες, με τον γενικό S&P 500 να καταγράφει άνοδο 0,24% ή 7,17 μονάδων και τον τεχνολογικό Nasdaq να "προσθέτει" 0,07% ή 6,86 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 2,1 εκατ. Αμερικανοί έκαναν την πρώτη τους αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο αριθμός θα διαμορφωνόταν λίγο χαμηλότερα, στα 2,05 εκατ.

Ωστόσο, η τάση στον συγκεκριμένο δείκτη είναι πτωτική, ενώ τα επιδόματα ανεργίας που συνεχίζουν να χορηγούνται από προηγούμενες αιτήσεις σημείωσαν "βουτιά" σχεδόν 4 εκατομμυρίων, στα 21,052 εκατ. Πρόκειται για την πρώτη πτώση μετά την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού.

Σημειώνεται πάντως ότι πρόκειται για την 10η συνεχόμενη εβδομάδα που ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας βρίσκεται πάνω από τα 2 εκατ., καταδεικνύοντας ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν βρεθεί εκτός της αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας. Από τα μέσα Μαρτίου που κηρύχθηκε η πανδημία, άλλωστε περισσότεροι από 40 εκατ. άνθρωποι έχουν αιτηθεί για παροχή επιδόματος ανεργίας.

Ο CEO της Bank of America, Brian Moynihan, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, τόνισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ «αρχίζει να ξεμυτά από την τρύπα της κρίσης», προσθέτοντας: «Βλέπει κανείς να βγαίνουμε από τα βάθη στα οποία είχαμε βρεθεί τον Απρίλιο κι αυτό είναι καλό νέο».

Τον τόνο στην αγορά δίνει και σήμερα η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η επανεκκίνηση της της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, τη στιγμή που τα νέα από το μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας καλλιεργούν ελπίδες ότι και η ζωή θα επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Μετοχές εταιρειών οι οποίες θα επωφεληθούν περισσότερο από τη χαλάρωση των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική ζωή, όπως εκείνες των JPMorgan Chase, Citigroup και Wells Fargo σημειώνουν μικρά κέρδη, με τη μετοχή της Dollar Tree να κερδίζει άνω του 10%, μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων τριμήνου.

Αντιθέτως, οι μετοχές εταιρειών που είχαν ενισχυθεί από την παραμονή των ανθρώπων στα σπίτια τους υποχωρούν, με εκείνη της Zoom Video να "χάνει" 1,8%, εκείνη της Shopify να καταγράφει πτώση 1,1% και τη μετοχή της Amazon να υποχωρεί 0,4%.

"Η μεγαλύτερη τόνωση για την οικονομία είναι η ασφαλής επανεκκίνηση", γράφει από την πλευρά του ο Gregory Faranello, στέλεχος στην AmeriVet Securities. "Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το κομμάτι της ζήτησης παραμένει εντελώς άδηλο".

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, που φαίνεται να εισέρχονται σε νέα φάση έντασης μετά την έγκριση από την Κίνα ψηφίσματος για την επιβολή νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, υπονομεύοντας τη μερική αυτονομία της περιοχής σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ την Τετάρτη δήλωσαν ότι δεν θεωρούν πλέον το Χονγκ Κονγκ αυτόνομο βάσει νόμου του 1992, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μέτρα περιορισμού των εμπορικών προνομίων του Χονγκ Κονγκ και να ανοίξει την πόρτα σε κυρώσεις εναντίον ατόμων που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι καταστέλλουν τις πολιτικές ελευθερίες στην περιοχή.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Merck και Pfizer, ενώ των απωλειών εκείνες των American Express, 3M και Chevron.

Στο -5% το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο α΄ τρίμηνο

Στα υπόλοιπα – πλην ανεργίας – μάκρο, η οικονομία  των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 5% στο α΄ τρίμηνο, ελαφρώς περισσότερο απ΄ ό,τι αναμενόταν, ενώ αποδυναμώθηκαν και τα εταιρικά κέρδη, καθώς ο κορονοϊός άρχισε να επιδρά αρνητικά στη οικονομία.

Η αναθεωρημένη μέτρηση σηματοδοτεί την μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από την τελευταία ύφεση.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν μεγαλύτερη συρρίκνωση στο β΄ τρίμηνο, όταν τα lockdowns συνέχισαν για εβδομάδες πριν οι πολιτείες αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν ξανά τις οικονομίες τους τον Μάιο.

Η στατιστική υπηρεσία ανέμενε αρχικά συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,8%.

Επίσης, τα αμερικανικά εταιρικά κέρδη υποχώρησαν κατακόρυφα στις αρχές του 2020 καθώς η οικονομία περιήλθε σε ύφεση.

Τα μετά από φόρους εταιρικά κέρδη χωρίς την αποτίμηση των αποθεμάτων και τις προσαρμογές στην κεφαλαιουχική κατανάλωση, υποχώρησαν κατά 15,9% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από την αύξηση κατά 3,7% στο δ΄ τρίμηνο.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τα κέρδη ήταν σημαντικά χαμηλότερα στο α΄ τρίμηνο, κατά 11,1%.