Ευρωζώνη: Οριακή βελτίωση σημειώνει η επενδυτική εμπιστοσύνη

0
4

Η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε οριακά τον Μάιο, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις από την κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο δείκτης Sentix για την Ευρωζώνη ενισχύθηκε οριακά στις -41,8 μονάδες από -42,9 τον Απρίλιο, αλλά ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο επίπεδο – ρεκόρ των -73 μονάδων έναντι -66 τον Απρίλιο. «Η οικονομία στην Ευρωζώνη υπέστη ένα πολύ μεγάλο κραχ τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κατάρρευση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από τη διαταραχή που προκλήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Sentix, Μάνφρεντ Χίμπνερ.

Ο δείκτης προσδοκιών για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις -3 από τις -15,8 μονάδες, κάτι που, όπως σημείωσε ο Χίμπνερ, δείχνει πως οι επενδυτές πιστεύουν ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. «Χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, είναι σε θέση να άρουν σταδιακά τα συχνά δραστικά μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα επί εβδομάδες, με τις εταιρείες να κλείνουν τις εγκαταστάσεις και να επιβάλλουν μειωμένα ωράρια απασχόλησης στους εργαζόμενούς τους με βάση ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει στόχο την αποφυγή μαζικών απολύσεων.

Ωστόσο, τα μικρά καταστήματα άνοιξαν ξανά την περασμένη εβδομάδα. Στη Γερμανία, η αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, αλλά οι προσδοκίες ενισχύθηκαν.

«Υπάρχει τώρα ένας κίνδυνος να παγιωθούν οι υφεσιακές τάσεις, αν η οικονομία ανακάμψει πολύ αργά», είπε ο Χίμπνερ. Η Sentix, η οποία έκανε την έρευνα μεταξύ 1.213 επενδυτών από τις 30 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η κινεζική οικονομία ανακάμπτει.