Γερμανία: «Αναπόφευκτη η αύξηση φόρων», δηλώνει ο αρχηγός του SPD

0
4

«Αναπόφευκτη» θεωρεί την αύξηση φόρων και εισφορών ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για υστέρηση φορολογικών εσόδων, η οποία θα φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ανοίγει στη Γερμανία η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει προχθές ότι «αυτή τη στιγμή» δεν σχεδιάζονται αυξήσεις φόρων και εισφορών, ωστόσο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα αύξησης της φορολόγησης των υψηλότερων εισοδημάτων.

Σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse», ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς υπογράμμισε σήμερα ότι, εάν το κράτος θέλει να διατηρήσει το χρέος του εντός ορίων, θα πρέπει τουλάχιστον σε κάποιους τομείς να αυξηθούν τα έσοδα. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, με καμία λογική» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι μετά την κρίση θα πρέπει να κλείσει το κενό στα φορολογικά έσοδα.

Τάχθηκε δε υπέρ μεγαλύτερης συνεισφοράς των υψηλότερων εισοδημάτων και επισήμανε ότι και η σχετική δήλωση της Καγκελαρίου αναφερόταν σε «αυτή τη στιγμή», αλλά άφηνε, κατά την άποψή του, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων για το μέλλον.

Ο κ. Σολτς, μιλώντας σήμερα στο ZDF, δήλωσε ότι και στο τελευταίο εκλογικό του πρόγραμμα το SPD ζητούσε όσοι κερδίζουν «πάρα πάρα πολλά» να συμμετέχουν περισσότερο στις ανάγκες του κράτους.

Η αρχηγός της Αριστεράς Κάτια Κίπινγκ τάχθηκε υπέρ μιας έκτακτης εφάπαξ εισφοράς ύψους 10% για τους πλουσιότερους, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα πρέπει να λείψουν πόροι από την παιδεία, τον πολιτισμό και τις κοινωνικές παροχές.

Οι προτάσεις SPD και Αριστεράς αποκρούονται για την ώρα από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU). «Οι αυξήσεις φόρων είναι δηλητήριο» δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του CDU για τη δημοσιονομική πολιτική Έκχαρτ Ρέμπεργκ και πρότεινε ειδικές φοροοαπαλλαγές για επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν ιδιαίτερα στην ψηφιακή μετάβαση και στο κλίμα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ προειδοποιεί για δύσκολη περίοδο. «Χωρίς εγκράτεια, αυτοπειθαρχία και ελαφρύνσεις, δεν γίνεται» δηλώνει στη σημερινή Handelsblatt, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την «τεράστια ικανότητα της γερμανικής οικονομίας για αυτοΐαση».