«Γερμανική αντεπίθεση» στους σκληρούς του Βορρά για την πρόταση Μέρκελ-Μακρόν

0
2

«Στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο προσωρινός δανεισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στη χθεσινή γερμανογαλλική πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναδεικνύει την ανάγκη η Ευρώπη να αδράξει την ευκαιρία που της δίνεται ώστε να ενισχύσει τη συνοχή και την επιρροή της, αν και, όπως λέει, δεν θα δούμε σύντομα «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

«Είναι πολύ σημαντικό μήνυμα το γεγονός ότι Γερμανία και Γαλλία είναι ενωμένες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης δοκιμασίας της ιστορίας της και είναι καλό να αναλάβει την ευθύνη της και να δείξει αλληλεγγύη» διευκρινίζει ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το ζήτημα δεν είναι πλέον μόνο η οικονομική βοήθεια, αλλά η αξιοποίηση της κρίσης για την περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ.

«Η δική μου άποψη είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να εξελιχθεί σε μια Ένωση. Όποιος μιλάει για κοινές ευρωπαϊκές δαπάνες, θα πρέπει να σκέφτεται και για πραγματικά κοινά έσοδα. Σε αυτό π.χ. θα βοηθούσε ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή τα έσοδα από το εμπόριο καυσαερίων για τις αερομεταφορές και την ναυσιπλοΐα» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα ποσά που ετοιμάζεται να διαθέσει η ΕΕ επαρκούν προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, ο κ. Σολτς επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα 500 δισεκατομμύρια σε δάνεια, ενώ στο ένα τρισεκατομμύριο θα πρέπει να αθροισθούν και τα εθνικά προγράμματα βοήθειας.

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία για την συγκέντρωση νέου χρέους, εξηγεί ότι είναι «αβάσιμη», καθώς, όπως αναφέρει, αυτά τα δάνεια (για το ταμείο ανάκαμψης) θα πρέπει να αποπληρωθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού σε διάστημα 20 ετών.

«Αλλά πιστεύω ότι στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο προσωρινός δανεισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού» σημειώνει ο Όλαφ Σολτς και παραπέμπει στο παράδειγμα του Αλεξάντερ Χάμιλτον το 1790.

Θα μπορούσε λοιπόν η ΕΕ να εξελιχθεί στο μοντέλο των ΗΠΑ; Ο Γερμανός υπουργός δεν το θεωρεί πολύ πιθανό στο κοντινό μέλλον, αλλά εφιστά την προσοχή στην ανάγκη «να μην αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν στην ΕΕ». Πρέπει «να πάρουμε ώθηση από αυτή την κρίση. Στον 21ο αιώνα μπορούμε να σταθούμε μόνο ενωμένοι και μια πιο δυναμικά ολοκληρωμένη δημοσιονομική πολιτική θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλάω για μια πιο τέλεια ένωση, μια “more perfect Union”, η οποία θα ωφελήσει τόσο το σύνολο όσο και κάθε κράτος-μέλος».

Η Ευρώπη, εκτιμά ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, θα παραμείνει και στο μακροπρόθεσμο μέλλον μια Ευρώπη των κρατών με διαφορετικές παραδόσεις, γλώσσες και κουλτούρες. «Αυτό όμως που μας ενώνει είναι τα θεμέλια της φιλελεύθερης δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Το θέμα είναι για μένα η κυριαρχία της Ευρώπης.

»Στον μελλοντικό κόσμο, οι ΗΠΑ, η Κίνα αλλά και χώρες όπως η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία θα ανταγωνίζονται για δύναμη και επιρροή. Εάν εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε να καθορίσουμε την τύχη μας, θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» υπογραμμίζει και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να απαλλαγούμε από την ιδέα ότι η πρόοδος στην Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν γίνει επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και ξαφνικά ξυπνήσουμε όλοι με την ίδια άποψη. Αυτό είναι εκτός πραγματικότητας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις χωρών είτε επειδή επωφελούνται από χαμηλούς φόρους είτε επειδή θέλουν χρήματα χωρίς έλεγχο δαπανών, ο κ. Σολτς επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά του για εφαρμογή κοινών κριτηρίων στη φορολογική πολιτική και συγκεκριμένα για επιβολή κατώτατου φόρου για τις επιχειρήσεις, αλλά και για αποφάσεις με ενισχυμένη πλειοψηφία αντί ομοφωνίας στην ΕΕ. «Αν όλοι βλέπουμε την ΕΕ ως κέρδος, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε αυτά τα θέματα» συμπληρώνει.