Η Γαλλογερμανική πρόταση ωθεί τις αγορές-Πτωτικά και σήμερα τα ομόλογα

Το ευρώ και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν σήμερα να επιδοκιμάζουν το γερμανογαλλικό σχέδιο για ένα ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ από τον κορονοϊό, αν και τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης μετά τις καλύτερες επιδόσεις εδώ και μήνες που σημείωναν τις τελευταίες ημέρες.

Υπήρχε ακόμη μία νότα αισιοδοξίας μετά τις χθεσινές ειδήσεις ότι οι δοκιμές στα πρώτα στάδια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 ήταν ενθαρρυντικές, αλλά η τάση άλλαξε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών STOXX 600 έχασε τα κέρδη που σημείωνε στην αρχή της συνεδρίασης και υποχωρούσε 0,4% μετά τη χθεσινή εκτίναξή του κατά 4%, το πετρέλαιο άρχισε να δυσκολεύεται να καταγράψει νέα κέρδη και τα ασφαλή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου κέρδιζαν έδαφος στις αγορές χρέους.

«Οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι φιλόδοξες, στοχευμένες και, φυσικά, ευπρόσδεκτες», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για το σχέδιο που ανακοίνωσαν χθες η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν, το οποίο θα οδηγούσε την ΕΕ στην κατεύθυνση μίας αποκαλούμενης «ένωσης μεταβιβαστικών πληρωμών».

Η ισοτιμία του ευρώ αυξανόταν στα 1,0932 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη περίπου 1% μετά την ανακοίνωση του σχεδίου. Διαμορφωνόταν, επίσης, σε υψηλά επίπεδα σχεδόν δύο μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου.

Μετά από μία σημαντική πτώση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων καθοδηγούσαν πτωτικά την τάση σήμερα. Οικονομολόγοι της Morgan Stanley αποκάλεσαν τη γαλλογερμανική πρόταση «μία ισχυρή κοινή αντίδραση που βοηθά στην άμβλυνση του κινδύνου μίας μεγάλης πτώσης των οικονομιών του Νότου».

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε 9 μονάδες βάσης στο 0,715%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαρτίου, υποχωρώντας κατά 12 μονάδες βάσης στο 0,78%. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχωρούσαν κατά 2 έως 8 μονάδες βάσης στη διάρκεια της ημέρας, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί για λίγο κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,602%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Απριλίου.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η κατοχύρωση των κερδών από τους επενδυτές μείωσε τα κέρδη του πετρελαίου μπρεντ στις αρχές της συνεδρίασης, αν το ράλι των τιμών του φαινόταν σε γενικές γραμμές να διατηρείται, εν μέσω ενδείξεων ότι οι παραγωγοί μειώνουν την παραγωγή την ώρα που αυξάνεται η ζήτηση.

Η τιμή του μπρεντ αυξανόταν 0,5% στα 35 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 32,50 δολάρια. Η τιμή του χρυσού δεν σημείωνε ουσιαστική μεταβολή και διαμορφωνόταν στα 1.731 δολάρια η ουγγιά.