Η Καλιφόρνια ανακοινώνει τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό της εξαιτίας της πανδημίας

0
3

Η Καλιφόρνια, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, προβλέπει πλέον ότι το έλλειμμά της το 2020 θα φθάσει τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που συνεπάγεται πως θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλες περικοπές για να αντισταθμίσει τη ζημία, δήλωσε χθες ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί «στην Καλιφόρνια και σε άλλες οικονομίες (πολιτειών) της χώρας οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, με κλειδιά την καταστροφή θέσεων εργασίας και μαζικές απώλειες εσόδων», είπε ο Νιούσομ.

«Σήμερα, ο προϋπολογισμός μας αντανακλά αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε παρουσιάζοντας το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της πολιτείας που παίρνει υπόψη του τα απολεσθέντα έσοδα εξαιτίας της πανδημίας — θα ανέλθουν στο 22% του ποσού που προβλεπόταν πριν εκδηλωθεί.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός επικεντρώνεται στην υγεία, στην ασφάλεια και στην παιδεία, ενώ περιέχει επίσης έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των μισθωτών και των μικρών επιχειρήσεων ώστε η οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει.

«Όμως μας περιμένουν δύσκολες αποφάσεις», προειδοποίησε ο Γκάβιν Νιούσομ, εξειδικεύοντας πως θα χρειαστεί να μειωθούν τα κονδύλια για προγράμματα στήριξης των άπορων και των μεταναστών και τα ποσά που δίνονται για τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και να περικοπούν κατά 10% οι μισθοί όλων των δημόσιων λειτουργών της πολιτείας από τον Ιούλιο.

Τον Ιανουάριο, η Καλιφόρνια προέβλεπε δημοσιονομικό πλεόνασμα 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ μπορούσε να καυχιέται για το πολύ χαμηλό επίπεδο ανεργίας.

Αλλά με το κλείσιμο επιχειρήσεων που προκάλεσε η πανδημία, περίπου 4,6 εκατομμύρια Καλιφορνέζοι προστέθηκαν στους καταλόγους των ανέργων μετά τη 12η Μαρτίου και το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να απογειωθεί φθάνοντας το 18% το 2020. «Αυτό είναι απλά άνευ προηγουμένου», επέμεινε ο κυβερνήτης Νιούσομ.

Ο δημοκρατικός κυβερνήτης προειδοποίησε ακόμη πως εάν δεν υπάρξει στήριξη από το ομοσπονδιακό κράτος, θα χρειαστούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές.