ΗΠΑ: Κατάρρευση 16,4% των πωλήσεων λιανικής των Απρίλιο

0
3

Οι δαπάνες λιανικής υποχώρησαν 16,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι καταναλωτές σταμάτησαν τις δαπάνες σε καταστήματα και για φαγητό έξω, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από το 1992, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία για πρώτη φορά.

Τα στοιχεία Μαρτίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, και έκαναν λόγο για πτώση 8,3% αντί της πτώσης 8,7% που ανακοινώθηκε αρχικά.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση των πωλήσεων 12% τον Απρίλιο.

Εάν αφαιρεθούν τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων και βενζίνης, οι πωλήσεις υποχώρησαν 15,3% τον Απρίλιο, μετά από την αύξηση 3,1% τον Μάρτιο.

Οι λεγόμενες δομικές πωλήσεις λιανικής αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις καταναλωτικές δαπάνες στο ΑΕΠ.

Η κατάρρευση των πωλήσεων έρχεται να προστεθεί στον αριθμό ρεκόρ των 20,5 εκατ. χαμένων θέσεων εργασίας τον προηγούμενο μήνα, που υπογραμμίζει το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης από την οποία οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει.

«Ξέραμε ότι ο Απρίλιος ήταν μια καταστροφή. Το ερώτημα είναι ότι καθώς το lockdown χαλαρώνει τον Μάιο και τον Ιούνιο, ποιοι τομείς του τομέα λιανικής αναμένεται να επιστρέψουν και ποιοι δεν θα επιστρέψουν καθόλου», αναφέρει καθηγητής στο Loyola Marymount University.