Ιράν: Ο υπουργός Πετρελαίου λέει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι τιμές του αργού

0
3

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι τιμές του αργού καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ζήτησης, όπως μετέδωσε το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις τιμές του αργού και τώρα η ζήτηση είναι ασαφής», δήλωσε ο Μπιζάν Ζανγκανέ στο κρατικό ραδιόφωνο.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σήμερα άνοδο, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες απώλειες, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων του lockdown που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Εν μέσω χαμηλών όγκων συναλλαγών –με τις αγορές σε Σιγκαπούρη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη να είναι κλειστές λόγω αργίας–, η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 11 σεντς ή 0,3% στα 35,24 δολάρια το βαρέλι στις 11:55 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 36 σεντς ή 1,1% στα 33,61 δολάρια το βαρέλι.

«Δεν είναι σαφές εάν η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει και πότε η ζήτηση θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Οι μεγαλύτερες παγκοσμίως οικονομίες καταγράφουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για προϊόντα πετρελαίου και κατά συνέπεια για το αργό», δήλωσε ο Ζανγκανέ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν χαιρέτισε» την προσφορά του Ιράν για αποκατάσταση των ζημιών σε αγωγό φυσικού αερίου εντός της Τουρκίας, που μεταφέρει ετησίως περίπου 10 εκατ. κυβικά μέτρα ιρανικού αερίου προς την Τουρκία.

Ο αγωγός υπέστη ζημιές από έκρηξη που έγινε τον Μάρτιο και ανεστάλη η ροή ιρανικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

«Εξαιτίας της έκρηξης, έχουν ανασταλεί οι εξαγωγές αερίου μας προς αυτή τη χώρα. Αν και δεν χρειάζονται πάνω από μερικές ημέρες για να αποκατασταθεί ο αγωγός, η τουρκική πλευρά δεν τον έχει ακόμα επισκευάσει», δήλωσε ο Ζανγκανέ.