Και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας υπέρ του Ταμείου Ανάκαμψης

0
3

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εκτίμησε σήμερα ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνιστά μια «εξαιρετική πρόταση» αλλά απαιτείται να γίνει περαιτέρω επεξεργασία του.

«Η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι μια εξαιρετική απάντηση για να βρούμε εύρωστους μηχανισμούς ανταπόκρισης στην ευρωπαϊκή κρίση», είπε στους δημοσιογράφους ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, επισημαίνοντας όμως ότι θα χρειαστεί ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά.

Παρίσι και Βερολίνο πρότειναν τη Δευτέρα τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «ταμείου ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ με την ΕΕ να αντλεί χρήματα από τις αγορές, ανοίγοντας τον δρόμο για την αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ώστε να βγουν οι χώρες μέλη από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει ακόμη να ξεκαθαριστούν», παρατήρησε ωστόσο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

«Πώς θα μοιραστούν αυτοί οι πόροι μεταξύ των διαφόρων χωρών μελών;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας επίσης την «άκαμπτη στάση ορισμένων χωρών», όπως για παράδειγμα της Αυστρίας, που επιμένει ότι η βοήθεια θα πρέπει να δοθεί με τη μορφή δανείων.

Όπως και οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, η Πορτογαλία εκτιμά ότι η υγειονομική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με μέτρα λιτότητας όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη χώρα μετά το 2011, σε αντάλλαγμα για τη διάσωσή της από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.