Και πάλι ανοδικά άνοιξε η Wall Street

0
2

Ανοδικά κινούνται στην πλειονότητά τους οι μετοχές της Wall Street, διεκδικώντας κέρδη για δεύτερη διαδοχική ημέρα, χάρη στην ολοένα και αυξανόμενη αισιοδοξία ότι οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις θα καταφέρουν να χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown που επέβαλαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης €750 δισ.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κερδίζει 314 μονάδες ή 1,26% στις 25.309 μονάδες, ενώ ο S&P 500 προσθέτει 0,71% ή 21,16 μονάδες στις 3.012 μονάδες. Ο Nasdaq αντίθετα χάνει 28 μονάδες ή 0,3% στις 9.312 μονάδες.

Οι παγκόσμιες αγορές συνεχίζουν να αντλούν ώθηση από την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας, προκαλώντας πρωτοφανή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή, τα γενναία πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ συντηρούν τις ελπίδες για μια ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά το σοκ του κορονοϊού.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα την πρόταση της για ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Στον αντίποδα, προβληματισμό προκαλεί η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Πεκίνο για την επιβολή νέων νόμων που θα αφορούν την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά Κινέζων αξιωματούχων, επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων ως απάντηση στην προσπάθεια της Κίνας να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να επιβάλει ελέγχους σε συναλλαγές και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία Κινέζων αξιωματούχων και επιχειρήσεων για την εφαρμογή του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια που αναμένεται να περιορίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές.