Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τα “αποκαλυπτήρια” της πρότασης της Κομισιόν

0
4

Θετικά πρόσημα κυριάρχησαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το νέο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Το σχέδιο ήρθε μετά τη γαλλογερμανική πρόταση της περασμένης εβδομάδας για άντληση κοινού ευρωπαϊκού χρέους σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας από τον κορονοϊό.

Σε αυτό το κλίμα, ο Euro Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,2% στις 349 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,33%, ο γαλλικός CAC 1,79%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,26%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,28%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 2,44%.

Οι επενδυτές ζύγισαν  και τον δυνάμει αντίκτυπο από τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Σύμφωναμε δημοσίευμα του Bloomberg, οι ΗΠΑ εξετάζουν ένα ευρύ πλαίσιο κυρώσεων κατά Κινέζων αξιωματούχων, εταιρειών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων ως απάντηση στις προσπάθειες του Πεκίνου να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας την απάντηση της κυβέρνησης στις ενέργειες της Κίνας

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνεται η πίεση στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να απομακρύνει τον σύμβουλό του, Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των μέτρων lockdown. Ο Κάμινγκς αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη και ο Τζόνσον  στηρίζει τον σύμβουλό του, παρά τις εκτεταμένες εκκλήσεις για παραίτησή του.

Η κρίση αυτή φαίνεται να έχει βλάψει το κυβερνών Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα.  Έρευνα της YouGov για την εφημερίδα The Times δείχνει ότι το προβάδισμα του κόμματος του Τζόνσον έναντι του κόμματος της αντιπολίτευση των Εργατικών μειώθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε μια εβδομάδα.

Η υποστήριξη για τους Τόρις μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 44%, ενώ η υποστήριξη για τους Εργατικούς αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 38% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, ανέφεραν οι Times.