Κίνα: Απρόσμενη αύξηση εξαγωγών τον Απρίλιο

Οι κινεζικές εξαγωγές κατέγραψαν απρόσμενη αύξηση τον Απρίλιο για πρώτη φορά φέτος, καθώς τα εργοστάσια προσπάθησαν να καλύψουν τις πωλήσεις που έχασαν λόγω του κορωνοϊού, αλλά η διψήφια μείωση στις εισαγωγές υπονοεί ότι έπονται περισσότερες δυσκολίες αφού η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε ύφεση.

Οι καλύτερες των αναμενόμενων εξαγωγές του Απριλίου βοήθησαν τις ασιατικές μετοχές να μειώσουν τις αρχικές τους απώλειες, αλλά αναλυτές είπαν ότι οι εμπορικές προοπτικές της Κίνας παραμένουν ζοφερές, καθώς οι μεγάλες οικονομίες βρίσκονται ακόμη στον κλοιό της πανδημίας.

Οι αποστολές στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 3,5% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, το οποίο αποτελεί την πρώτη αύξηση από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις τελωνειακές αρχές σήμερα.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση 15,7% ύστερα από πτώση κατά 6,6% τον Μάρτιο.

Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού, παραδοσιακών κινεζικών φαρμάκων και υφασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μασκών.

Η Κίνα εξήγαγε εκατ. τόνους ιατρικών προϊόντων αξίας 71,2 δισ. γιουάν (10,03 δισ. δολαρίων) την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές. Η ημερήσια αξία των εξαγωγών ιατρικών εφοδίων υπερτριπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα.

Κάποιοι οικονομολόγοι απέδωσαν την αύξηση στις εξαγωγές στο γεγονός ότι σε άλλες χώρες τα εργοστάσια έκλεισαν μόλις οι μεταποιητικές εταιρείες στην Κίνα άρχισαν να επαναλειτουργούν, το οποίο οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές προϊόντων.

«Όχι μόνο η παγκόσμια ζήτηση υπέστη πλήγμα από τον κορωνοϊό, αλλά το σοκ στο κομμάτι της παραγωγής ήταν στην πραγματικότητα ακόμα εντονότερο τον περασμένο μήνα» είπε ο Νιε Γουέν, οικονομολόγος στην Hwabao Trust στη Σανγκάη, προσθέτοντας ότι η καλύτερη της αναμενόμενης επίδοσης στις εξαγωγές μπορεί να παραταθεί και τον Μάιο, καθώς σε άλλες οικονομίες συνεχίζουν να ισχύουν περιορισμοί στην παραγωγή. «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη βουτιά στη ζήτηση από το εξωτερικό – ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός αργότερα καθώς ανοίγουν τα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο».

Πολλά κινεζικά εργοστάσια βρίσκονται αντιμέτωπα με μειωμένες ή ακυρωθείσες παραγγελίες από το εξωτερικό ύστερα από την επανέναρξη λειτουργίας τους καθώς η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ασθενική. Καταγράφουν αύξηση των αποθεμάτων τους και μείωση των κερδών τους ενώ ορισμένα αναγκάζονται να προχωρήσουν σε απολύσεις σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις δαπάνες.

Οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14,2% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Ιανουάριο του 2016. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 11,2% ύστερα από πτώση κατά 0,9% ένα μήνα νωρίτερα.

Η μείωση των εισαγωγών οφείλεται στην ασθενή εγχώρια ζήτηση και την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Το κλείσιμο επιχειρήσεων σε άλλες χώρες προκάλεσε επίσης μεγάλα προβλήματα στις κινεζικές εισαγωγικές εταιρείες.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για την περίοδο αυτή διαμορφώθηκε στα 45,34 δισ. δολάρια, συγκριτικά με εκτιμήσεις για πλεόνασμα 6,35 δισ. δολαρίων. Τον Μάρτιο, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 19,93 δισ. δολάρια.