Κορκίδης: Η Ε.Ε. θα πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση της χρηματοδότησης

0
3

Η Ε.Ε. θα πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση της χρηματοδότησης, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας την απόφαση για το πακέτο ανάκαμψης που ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όπως δήλωσε:

«Ο κορωνοϊός είτε θα σκοτώσει, είτε θα θεραπεύσει την Ε.Ε.. Μπορεί να είναι νωρίς για την εκτίμηση των πολιτικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν πλέον βαθύ αντίκτυπο σε πολίτες και κράτη μέλη. Η αναθεωρημένη διπλή πρόταση της Κομισιόν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι καθοριστικής σημασίας, φαίνεται ικανοποιητική, αλλά παραμένει άγνωστο εάν επαρκεί για την επόμενη μέρα. Η ΕΕ μέχρι σήμερα απέτυχε να παρουσιάσει ένα κοινό όραμα και να αναλάβει μια γενναία πολιτική δέσμευση, ώστε να διαβεβαιώσει έμπρακτα στους ευρωπαίους πολίτες, ότι είναι εκεί για αυτούς. Συγκεκριμένα η πρόσφατη έρευνα για το ΕΚ δείχνει πως οι 7 στους 10 ευρωπαίους πολίτες θέλουν την ΕΕ να έχει ισχυρότερο ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Οι 6 στους 10 πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, οι 5 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι με τα όσα έχει κάνει η Ε.Ε. μέχρι σήμερα, ενώ οι 4 στους 10 είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα. Επιπλέον, οι 3 στους 10 έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος, οι 2 στους 10 αντιμετωπίζουν, λόγω ανεργίας ή εκ περιτροπής εργασία, δυσκολίες πληρωμής, ενοικίου και λογαριασμών. Τέλος 1 στους 10 ευρωπαίους πολίτες χρειάζεται οικονομική βοήθεια, είτε βρίσκεται αντιμέτωπος με χρεοκοπία. Σε αντίθεση όμως με τη διστακτικότητα της ηγεσίας της Ε.Ε., κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, με ιδία μέσα, όπως η Ελλάδα, υιοθέτησαν εγκαίρως μια εθνική προσέγγιση, εστιάζοντας περισσότερο στην αλληλεγγύη και τον συντονισμό ενεργειών. Η ελληνική κυβέρνηση μάλιστα έδωσε και δίνει μία σκληρή μάχη σε όλα τα μέτωπα, με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, ώστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων και να αποτελέσουν χρηματοδοτική δύναμη για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μπορεί να εκκινήσει μόνο με ένα τολμηρό πακέτο μέτρων και μάλιστα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΠΔΠ, αντί της αναδιανομής υφιστάμενων πόρων.

Η ΕΚΤ άλλωστε, έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την επερχόμενη βαθιά δημοσιονομική κρίση με μεγάλα κρατικά ελλείμματα και χρέη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, το πακέτο ανάκαμψης ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως στην χώρα μας αναλογούν 32 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Μέρος του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί με κοινή έκδοση ομολόγων και εχέγγυα της Ε.Ε., έτσι ώστε να αποφευχθούν οι χρηματοοικονομικοί ελιγμοί. Επίσης ο νέος επταετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα ανέρχεται στα 1,1 τρισ. ευρώ, ώστε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των πολιτών με στόχο την κοινωνική συνοχή και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ειδικά για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε ένα ικανοποιητικό πακέτο ανάκαμψης, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των πλευρών, αναφορικά με το μίγμα της χρηματοδότησης, ώστε τα ποσά των επιχορηγήσεων και των δανείων στις χώρες μέλη, να πλησιάζουν την τελική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καθώς όμως τα επόμενα βήματα μπορεί να χρειαστούν μήνες για το νέο ΠΔΠ, η Επιτροπή θα πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση της χρηματοδότησης.

Όσο μάλιστα καθυστερεί η εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης της Ευρώπης, η κρίση θα βλάψει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ και την διακυβέρνηση της. Στο και πέντε της κρίσης, από τα αιτούμενα αρχικά 1,5 τρισ. ευρώ, στα προτεινόμενα τελικά 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενδεχομένως να ταιριάζει η παροιμία μας, κάλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι!»