Ξεκινάνε εντός της εβδομάδας δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, 500 εκατ. ευρώ

0
3

Δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά εντός της τρέχουσας βδομάδας και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι καθώς ένα ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο μοχλεύει κατά μέσο όρο τρία ευρώ, με τα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να δρομολογηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά:

«Γενική Επιχειρηματικότητα». Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,

β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,

γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

«Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

β. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.