Λεμέρ: Δύσκολα θα πεισθούν οι χώρες του Βορρά να στηρίξουν το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει δύσκολες συζητήσεις με ορισμένες χώρες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, μία ημέρα μετά την παρουσίαση της πρότασης Γαλλίας-Γερμανίας.

Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι «μια αποφασιστική συμφωνία, αλλά μένει να πεισθούν άλλα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα τέσσερις χώρες: η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία», δήλωσε ο Λεμέρ σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση.

«Θα είναι ένα δύσκολο κομμάτι, δεν πρέπει να το κρύψουμε αυτό», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, σημείωσε ο υπουργός.

«Έχουμε λίγες ημέρες για να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις… με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους μας για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία – το οποίο, θα το ξαναπώ, θα είναι δύσκολο— στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», δήλωσε ο Λεμέρ.

Η γαλλογερμανική πλευρά πρότεινε χθες ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 500 δισεκ. ευρώ για να βοηθηθεί η ΕΕ να ξεπεράσει την ιστορική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Η Γαλλία θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτό το σχέδιο για να «αναβαθμίσει τα νοσοκομεία» και να στηρίξει τους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση, δήλωσε ο Λεμέρ, ο οποίος θεωρεί αυτή τη γαλλογερμανική συμφωνία «ιστορική».